Rovás a pilóta emlékművén

A rovásfelirat jól mutat fejfákon, emlékoszlopokon, de nemcsak sordísz funkciója van, hanem olvashatónak is kell lennie. Lőrincz Mátyás pilóta emlékművénél járt olvasónk.

Lőrincz Mátyás rovással

2008-ban a Somogy megyei Ságvár külterületén, Lőrincz Mátyás második világháborús hős pilóta emlékhelyénél emeltek egy kis emlékművet, amelyen rovásfelirat is helyet kapott. Ma meglátogattam a helyszínt, és sajnos kiderült, hogy a rovásfelirat nem a legtökéletesebb. A LŐRINCZ szó függőlegesen szerepel rajta, ebben annyi a hiba, hogy az I helyett D szerepel. A pedig MÁTYÁS szó vízszintesen látható, ám balról jobbra írták a jobbról balra néző betűkkel… valamint a bal oldali magánhangzót is inkább A-nak lehet nézni, mint Á-nak (MATYÁS).
2015_05_10 balaton 012s

Lőrincz Mátyás latin és rovásfeliratos névfelírása

Rovás Infó elemzése

Az olvasónk észrevétele pontos és helytálló, a faragó által használt abc pedig a Magyar Adorján 1961-es ábécéje. A két “Á” betűnek is azonosnak kellene lennie, bármely ábécét is használja a fafaragó. Az I és D betű könnyen összekeverhető, mert Magyar Adorján ugyanúgy középre helyezi a segédvonalakat. A rövidebbik esetén lesz I, hosszabbik pedig a D-t jelezné. Viszont a fafaragó helyesen, betű szerint írta át Lőrincz családnevet, mert családneveknél a betű szerinti átírás is helyes.

Magyar Adorján abc

Magyar Adorján 1961-ben megjelent ábécéje (Sólyom Ferenc közlése)

(Rovás Infó – olvasónktól – B. J.)

Kapcsolódó cikkek:

Share