Kép a magyarokról a világban

Érdekes kutatómunkát végez Keserue Zsolt, megvizsgálva a külföldi tankönyvekben a magyar történelmi események említését. Mi lehet a helyzet a rovás tekintetében?

Rovás a világ tankönyveiben?

Figyelemre méltó kutatást végez Keserue Zsolt – a Szilágyi Erzsébet Gimnázium rajztanára – immár 4 éve, amely a világ különböző országaiban vizsgálja a hivatalos iskolai tankönyveket abból a szempontból, hogy mit és hogyan említenek a magyarokról, a magyar történelemről. Mindenképp hasznos lesz összevetni az eredményt azokkal az elképzelésekkel, sztereotípiákkal, amelyek Magyarországon találhatók meg ezekkel a témákkal kapcsolatban. Szinte bizonyos, hogy lesznek meglepetések.

Felmerül a kérdéskör kiterjesztésének lehetősége a rovásműveltséggel kapcsolatosan. Vajon említik-e egyedülálló nemzeti kulturális örökségünket más országok tankönyvei? S ha igen, mit írnak róla? A témában a Rovás Alapítvány is kutatásba kezd, melyről a későbbiekben még beszámol a Rovás Info. Addig is kérjük, hogy akik ismerettel rendelkeznek, vagy érdeklődnek a témával kapcsolatban, jelentkezzenek a szerkesztőségben (e-mail).

A magyarok végre felhagytak fosztogató szokásaikkal (Index.hu)

Keserue Zsolt több, mint hatvan ország történelemkönyveit vizsgálja meg hogy kiderítse, mit tanítanak rólunk más országokban. Mert bár nem gondolnánk, igenis sok szó esik rólunk. Keserue Zsolt négy éve vágott bele egy projektbe, aminek nem ért a végére azóta sem. Pedig a terve egyszerűnek tűnt: begyűjteni azon országok középiskolai történelemkönyveit, amelyekről a magyar tankönyvekben is szó van, és lefordítani, mit tanítanak Magyarországról.

Alaposan átnyálazta a magyar tankönyveket, ezekben 66-68 ország van megemlítve. Ennyi helyről szeretné tehát összegyűjteni ő is a tankönyveket, és abból létrehozni egy nagy, nemzeti tankönyvet, ami bemutatja Magyarország történetét a honfoglalástól napjainkig.

Kezdeményezésének legfőbb oka, hogy szerinte nálunk sokkal erősebben befolyásolja a kortárs életet a magyar múlt, mint kellene, vagy mint más országokban.

(…)

(Index.hu – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share