Dán portálon a rovástábla

Egyre növekszik azon külföldi cikkek száma, ahol rovástábla az illusztráció. Egy példa – most – Dániából.

Helynévtáblák egyre több helyen

Emlékszik még valaki a ballib ajvéákolás mesterére, Drágabolgárúrra, aki az 5 éve indult egységes rovástábla-mozgalom első tábláinak megjelenése után hónapokig mérgezte a közélet levegőjét? Eltűnt, mint szürke szamár, vagy az SzDSz… de a rovástáblák azóta is állnak, sokasodnak és a közbeszéd, a közgondolkodás részeivé váltak.

Érdekes szelete ennek a folyamatnak a táblák ábrázolása a médiában, olyan esetekben, amikor a cikk nem is a rovásműveltségről, vagy a táblákról szól. Véletlen, Google által kidobott képkereső találat, küszöb alatti inger alkalmazása és sok más oka is lehet a jelenségnek. De 5 év távlatából mindez azt jelenti, hogy többször is kipusztításra ítélt, jelenleg is üldözött nemzeti kulturális örökségünk újra feltámadt, fejlődik és a Drágabolgárúr-féléknek már az ajvékolásra sem futja … Halleluja!

Valami bűzlik Dániában

A külföldi médiában sem a rovásműveltség bemutatása a jellemző – az értékalapú cenzúra ott is működik, így a rovástáblák megjelenése véletlenszerű (Ukrán gázipari cikk), útibeszámolók, vagy politikai beállítottságú (szélsőjobbozás, stb.). Most a Dél-Dániai Egyetem egyik előadója, Søren Riishøj írt – viszonylagosan tárgyilagos – cikket a Jobbik tapolcai sikeréről, amihez egy 2011-ből származó rovástábla-avatásról (Kaposmérő) illesztett be képet.

(Rovás Info)

Sokkoló választás Magyarországon

A szélsőjobboldali Jobbik a egyértelműen legyőzte a kormányzó pártot, a Fideszt, a magyarországi Tapolca városban tartott időközi választáson.

(…)

alt

(Mr East – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share