Koppány emlékmű rovásfeliratai 3

A somogyvári Koppány emlékmű rovásfeliratai egyre kevésbé olvashatóak, az idő múlásával. Sólyom Ferenc dokumentálta őket.

Koppány emlékmű rovásfeliratai

Az alkotás – bár nem régi – de magán viseli az idő múlásának nyomait. Ezért érdemes a további pusztulás előtt feliratait dokumentálni és szakmai elemzés alá vetni.

  • Az emlékmű elején, körfeliratként (lásd cikkünket)
  • AZ emlékmű elején az ábrában látható az EGY rovásjel (lásd lejjebb)
  • Az emlékmű hátulján a latinbetűs szöveg felett (lásd cikkünket)
  • Az emlékmű hátulján, a latinbetűs szöveg alatt (lásd lejjebb)
  • Tatárlakai korong másolata

A záró rovásfelirat korábbi, olvasható képét Sólyom Ferenc bocsátotta rendelkezésre:

alt

A felirat összevonásos, betűkihagyásos, melynek olvasata:

múltad : jelened : jövőd : pecsétje : ez
2001 : ígéret : havának : 28 :
napján :

A pecsét szó CS jele helyett az egy vonással többet tartalmazó Z került, azaz javítható volna a felirat. A 28-adik napot ebben a formában írták fel: 2 5 7, azaz 2×10 + 5+3. Az avatás napja került fel a kőre.

alt

Az elején lévő, ma már lekopott ábra tartalmazza a rovás GY jelét. Sólyom Ferenc szerint rovásjelekből áll az is. Kettős kereszt: eGY, alatta metszés a “halommal” IS (=IS-ten), hármashalom: ORSZÁG. Értelme: eGY ISten ORSZÁGa. Megjegyzés: Az “ország” jelet Fűr Zoltán emelte a rovásírásunk fogalomjelei (szófejei) sorába. (Fűr Zoltán: A magyar rovásírás ABC-s könyve, 1996), ezt toldotta meg később Varga Géza az “US-TeN” jelével.

Az emlékmű különálló rovásemlék-másolata a tatárlakai korong, bár nem az eredeti, hanem stilizált jelekkel, egy apró jel hiányzik a bal felső sarokból, no meg a lyuk a közepéről:

alt

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share