Tászoktető – fényképes útirajz

alt

Tászoktető rovott kövei máig őrzik titkukat, inspirálva a rováskutatók újabb nemzedékeit. Fényképes túrabeszámoló a helyszínről.

Tászok tetői rovások

A Gyergyószentmiklósi múzeumban megőrzött rovásfeliratos kövek minden bizonnyal eredetiek, nem úgy mint a Barátosi Lénárth Lajos által látott és lerajzolt sosemvolt rovásfeliratok, amellyel csak a valódi írásemlékeinket próbálta hitelteleníti.

(Rovás Infó)

A Tászok-tető (A róvások hegye)

A XX. század elején Gyergyószentmiklós közelében az 1366 méter magas Tászok-tetőn nyolc darab rovásfeliratos kőtömböt találtak, amelyek első leírása Kémenes Antal középiskolai tanártól származik 1913-ból. Az elmúlt időszakban még néhány rovásos követ találtak a tetőn. A feliratokat róváskutatók többen tanulmányozták, de annak ellenére, hogy jelrendszerük nagyban megegyezik a székely rovásíráséval, jelentéstartalmuk, koruk, és eredetük még ismeretlen. Az időközben felrobbantott kövekből még több kisebb darabot láthatunk a fennsíkon. Az épen maradt feliratos kőtömbökből két darabot a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumba láthatunk.alt

Elgondolkoztató, hogy más nemzetek római cseréptöredékből államilag támogatott kampányokat kerekítenek területi létjogosultságuk, vagy származásuk igazolása érdekébe. Napjainkban hol vannak a magyarság, a székelység hivatásos történészei? Keményfába vágja fejszét az, aki megpróbálja rekonstruálni a régmúlt idők történéseit. Különösen igaz ez akkor, ha az illető magyar. Hiszen, nálunk még a ma eseményei sem értelmezhetőek indulatos, különböző érdekek mentén végrehajtott támadások nélkül.

Tudatában vagyunk, hogy nincs olyan elmélet, többszörösen elismert tan, teória, aminek ne lehetne az ellenkezőjét is bizonyítani, de a magyarság, a magyarságtudat útjában van valamiféle idegen hatalmi törekvéseknek. A rovásírásunk történetének az ismerete, használata meghatározó tényező magyarságunk megőrzésének. Ehhez képest tanult emberek tömegei nem hallottak róla semmit!

alt

A hajnali nap fényében hasonló gondolatokkal indultam a gyergyói medence irányába, hogy Orbán Balázs útvonalán eljussak a Ditró-Borszék útvonalon a Tászok tetőre.

Utunkon a Közrez nyeregig kísérjenek a “Legnagyobb székely” sorai !

“Már a gyergyói szép tér végéhez közelgünk, mert Ditrón alól a tág méretü tér egybekeskenyül, a völgy életerét, a Marost, hullámzatos hegyek keskeny völgybe szoritják, hol az eddig lassan folydogáló, az akadályt görditő hegyszorosban sebesebb rohammal törtet Toplicza felé, mely helyen erőszakosan kellett egykor magának utat vájni. “

(Orbán Balázs)

(Csedő Attila – eredeti útijegyzet – fényképekkel)

Kapcsolódó cikkek:

Share