Rovásmátrix

alt

Korszerű rovásalkalmazás a kortárs művészetben is. Beszámoló az alkotótól, Nemes Gabriellától.

Humántapéták

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti, valamint Film- és Fotóművészeti Tagozata pályázatot hirdetett a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete tagjai és a művészeti felsőoktatási intézmények hallgatói és végzett hallgatói számára közösségi, nyilvános tereken elhelyezésre kerülő, sokszorosítható műalkotás tervezésére. A téma: “HUMÁNTAPÉTÁK”.

Amint a Behance-en a leírásban szerepelt, munkámat a Magyar Művészeti Akadémia számára készítettem a Humántapéták c. pályázatra. Az elvárás ez volt:

“A pályázatra benyújtott terv legyen a korszellem hordozója, fontos üzenetek médiuma, különlegességekre fókuszáló, megállásra késztető, felismerésekre inspiráló, a képző-, az ipar-, és a fotóművészet eszközeivel létrehozott (festmény, rajz, fotó, kárpit, mozaik, üvegablak stb.) munka. Olyan emberi értékeket tiszteletben tartó, vitális, etikus műveket várunk, amelyek a tudatos élet, az ittlét egyszeriségének felelősségéből adódó, a gondolat, a humor, a szeretet eszközével, a pillanatnyi léthelyzeten felülemelkedve a saját és nemzeti önbecsülésünket szolgálják.”

alt

“A mátrixok a legtöbbször alkalmazott eszközei a matematikának, ugyanakkor számos más tudományágban használhatóak, a fizikától kezdve a biológiáig. Ezen gondolkodva létrehoztam egy ?Rovásmátrixot?, ami számomra a magyar emberek közötti kommunikációt szimbolizálja. Ez nem egy virtuális valóság, amit jól ismerünk a Mátrix című filmből, hanem ez a rendes valóság, ami minden nap történik, zajlik körülöttünk, és nem mindegy milyen formában használjuk nyelvünket. A rovásírás, melyet használtam a munkában nem tartalmaz összefüggő mondatokat, csupán a ?magyar? szó van elrejtve benne. Pontosan azért, mert mindenki másképp kommunikál, máshogyan használja a nyelvkészletét, ami rendelkezésre áll. Számomra a kommunikáció egy rendkívül fontos emberi érték.”

A Rovásmátrixhoz vezető út

Számomra a fent leírtak összpontosulnak a Rovásmátrix című munkámban. Miután megfogalmazódott az ötlet, hogy a magyar ember kommunikációját jelenítsem meg egy sajátos vizuális formában, kerestem rovásírás fontot, és talán pont erről az oldalról (Rovás Infó) töltöttem le, mert a fájlnév megegyezik. Elkezdtem mátrixban betűket írkálni, összefüggéstelenül. Végül a “magyar” szót rejtettem el a munkámban. A rovásírást nem tanulmányoztam át jobban, csak azt ellenőriztem, hogy korszerű-e a font, amit letöltöttem. Most viszont mindennek utánajártam, elolvastam a rovásírás történetét, áttanulmányoztam a betűket, és elképedve vettem észre, hogy a magyar szót helytelenül írtam le a munkámban, mivel a gy az egy hang, egy jel tartozik hozzá, a billentyűzeten pedig külön g és y betűként gépeltem le. Azonnal ki is javítottam ezt a munkámban, így a helyes verzió került fel a Behance-re is. A honlapnak köszönhetően szélesebb betekintést nyertem a rovásírásról.

Ennyit szerettem volna mesélni a munkámról. Köszönöm az érdeklődést, s ennek köszönhetően nagyobb figyelmet szentelek ezentúl a rovásírás részleteinek is!

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share