Rovás szudoku

alt

A Bors vezér népe c. lap közölte az első rovásos szudokut, amelyet Sólyom Ferenc állított össze a rejtvényfejtők kedvére. A megfejtéseket április 30-ig várják!

ROVÁSBETŰS SZUDOKU KEZDŐKNEK!

?Magyar, Keletre tekints!? (Turán mozgalom jelmondata.) Mára idehaza is közkedveltté vált a japán számrejtvény, a szudoku. Logikai rejtvény. A 9×9-es táblázat 3×3-as ablakokra van felosztva. Az ablakok, a sorok és az oszlopok mező- iben úgy kell elhelyezni a számjegyeket, hogy mindegyikben csak egyszer szerepelhet 1-től 9-ig. Néhány mezőben meg van adva a számjegy, amelyekből kiindulva kikövetkeztethető a többi is. A számjegyek helyett valójában bármilyen jel, alakzat lehet, így létezik betű szudoku is: a kilenc számjegy helyett kilenc betűnek kell a helyét megkeresni a 9×9-es táblázatban. Különlegessége az ilyen táblázatnak, hogy például átlósan (mint a feladványunkban is) értelmes szöveg olvasható ki!

2011-ben találkoztam először ilyennel egy holland szudoku rejtvénykönyvben, ez adta az ötletet, hogy magyarítsuk, szerkesszünk magyar betűs szudokut – de – rovásbetűkkel! Ez az első magyar rovásbetűs szudoku a vilá- gon, és ez az első megjelenése sajtóban! A táblázat sikeres kitöltéséhez nem szükséges a rovásbetűk ismerete, csak a szudoku szabá- lyait betartva kell kitölteni a jelekkel. Ez után a jelzett átló rovásbetűit kérjük latin betűkkel is leírni megfejtésként! Ehhez segítség a rovás- ábécé. Bátorság! Mindenkinek sikerülni fog, garantálom a sikerélményt! Sok sikert! Jó tanács: Először csak ceruzával próbálkozzon, hogy könnyen javíthassa, ha hibázott.

Miskóci Ráró rováskutató, terjesztő, alkalmazó.

alt

Várjuk a kitöltött táblázatot a latin betűs megfejtéssel. Kérjük, vágják ki az újságból, és juttassák el irodánkba, vagy e-posta címünkre, beszkennelve, legkésőbb 2015. 04. 30.-ig. Címünk: Jobbik Miskolci Iroda, 3525 Miskolc, Hunyadi u. 4. E-posta cím: miskolc@jobbik.hu A helyes megfejtők között 7 db rovásírást ismertető kiadványt sorsolunk ki.

alt

Sólyom Ferenc rovás ábécé-változata (Bors Vezér Népe, 2015 március)

(Bors vezér – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share