Írd le a neved rovással – könyvtár felhívása

alt

A veresegyházi Kölcsey Ferenc városi könyvtár felhívása iskolásoknak. Írd le a neved rovással!

Szó – Beszéd – Írás

Az írás, beszédünk rögzítésének jelrendszere az ember képzelőereje szerint igen sokféle. A többezer éves íráskultúrák írásjeleit az íráshoz használt eszközök és azok anyaga alakította. A magyarok legkorábbi írásmódja a rovásírás, mely az ázsiai sztyeppéken átvonuló ótörök (türk) íráskultúrákhoz tartozik (szerk. megjegyzése: nem tartozik az ótörök íráskultúrához, csak oldalági kapcsolat lehetséges). Az államalapítás idején István királyunkkal a nyugati, latin egyház és államszervezés latin írásbeliségét kellett felvegyük és használjuk.

?Ment a szamár az úton, jött egy verda. A szamár segített neki, de a verda bunkózott vele. A szamár berágott. Aztán a gépsárkány lerohadt, és a szamár szívatta kicsit , de a végén segített neki, és spanok lettek? – így fordította le diáknyelvre egy ismeretlen szerző Kányádi Sándor erdélyi magyar költő Jeremiás és a Gépsárkány című meséjét.

Nemcsak Kányádi könyvét ajánljuk szívesen elolvasásra, tavaszt idéző versével köszöntjük a márciust. A rovásírás igazi próbája a költészet írásba foglalása. Kányádi versének első strófája Pál Balázs segítségével így fest:

alt

Feladvány: Az itt közölt rovásírás-mintával írjátok le neveteket, címeteket, s küldjétek el, juttassátok el március 20-ig a szokásos címre: 2112 Veresegyház, Fő út 53.

(veresegyházi városi könyvtár – eredeti cikk )

Rovás Infó kiegészítés:

Pál Balázs fenti írásmutatványán balról jobbra tartó rovást alkalmazott, melyhez az alábbi saját ábécéjét használta. Tehát, ha balról jobbra tart a rovás szöveg, akkor a betűk is megfordulnak.

alt

Pál Balázs rovás ábécéje, 1991-ből

Az eredeti felhívásban közölt ábécé a Magyar Adorján féle rovás ábécé nyomán készült, innen pedig a mai használatra alkalmas korszerű székely-magyar rovás ábécét tölthetik le, amelynek jeleit jobbról balra kell használni, ha jobbról írjuk a rovásszöveget.

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share