Bizottság, rovás, Che Guevara II

alt

Színpadon a rovás – ismét a “kormány”-t illeti a rovás dicsősége, pedig nem szolgált rá, hiába sugallják… De kiváló az ötlet! (Újabb fényképekkel)

A kormány köszöni…

De “nagy ívben” nem érdekli nemzeti írásunk. Se tanterv, se hungarikum, se örökségvédelem, se szabvány … De zsák a foltját megtalálta, mert a “másik” oldal se veszi a fáradságot, hogy utánanézzen a székely-magyar rovás jelenével kapcsolatban. Mindkét belterjes tábor képzeletbeli gumicsonton rágódik. De legalább addig sem a rovótársadalmat cseszegetik – ami manapság még egész jónak számít 🙁

Használtak lettünk (7óra7 kritika)

Opera Amorale – Szalontay Tünde, Gergye Krisztián

(THEALTER Fesztivál, Szeged, 2013. július 21.)
Nem tudom, mi a megrázóbb élmény, hogy a nyolcvanas évek mára kultikussá vált underground zenekara, az A. E. Bizottság (vagy Albert Einstein Tánczenekara) számai ma is élőek és elevenek, vagy az a totális, összművészeti stílus-, ötlet- és gondolatkavalkád, amit az Opera Amorale revü-performansz-bohózat tripje során az ember átél. Mert nagy különbség az előadás májusi bemutatója és júliusi előadása között, hogy míg az Átriumban kívülről ugyan látni lehetett, hogy a produkció átgondoltan van felépítve, de egyáltalán nem tudott élővé válni, addig a THEALTER-es vendégszereplés alkalmával húsba vágó, elven, szerves egész lett.

Pedig a két előadás között látszólag nincs nagy differencia: Szegeden valamivel rövidebb volt a produkció, de mindenképpen előnyére vált, hogy lehetett hallani és érteni a Bizottság számokat. Nem kakofón hangzással kísért halandzsaszövegek próbáltak reflektálni mindennapjainkra, hanem szellemes szójátékok és képek vittek minket a közéleti abszurdba hajló kalandozásba. Szegeden sem volt perfekt a hangosítás (meg néha a fejgép is bejárta a színpadot, mire megtalálta a megvilágítandó alanyát), de egy-két bonyolultabb szólánctól eltekintve könnyedén követhetővé vált az Opera Amorale.

A könnyedség esetünkben relatív, Gergye Krisztián rendezésében ugyanis nem kisimulnak a Bizottság szürrealista, dadaista avantgárd szövegei, hanem velünk és egymással kommunikáló, sokrétű játékos kalandokká lesznek (amilyenek amúgy eredetileg is). Teszik mindezt különösebb átírás nélkül, egyes szavak módosultak csak – például a felvonásból elvonás lett, megjelent egy csodaszarvas is a szövegekben, meg egy First Lady, egy elnök úr, meg néhol ki is lettek egészítve, de ez csak igazítás, nem módosítás. Hogy a nyolcvanas évek tűrt, de nem támogatott, alternatív szabadidő-zenét játszó bandája megfelelő szerkesztéssel és karakterekkel megtámogatva a kortárs színházban ugyanazt a forradalmár hangulatot váltja ki, mint harminc évvel ezelőtt – megrázó. Közben az előadás múlt és jelen között csak egy-két gesztus erejéig állít párhuzamot, például a táncosok és a zenekar szocialista-sorkatona jellegű ruháival (jelmeztervező: Béres Móni) és a vetítésekkel (vetítés: Nay Tilda), inkább azzal van elfoglalva, hogy a számokat keltse életre. Hogy mindez elvileg már történelem (illetve annak kéne lennie), inkább a tudatunkban létezik.

alt

Áthúzott rovásfelirat (kormány) egy kortárs”színdarabban”

altVan itt minden: Orbán Viktor, First Lady, cirill betűk, rovásírás, a független színházak megszállják az előadást, minden színház kőszínház lesz, meg Vidnyánszky Attila is – mindez a budapesti előadáson is látszott. Vidnyánszky pacekba történő megjelenítése akkor is túlzásnak tűnt, és most se vagyok biztos abban, hogy nem válik személyeskedéssé, amikor lufiként pöffeszkedik egy szószék szélén, de közben amit jelent – a hatalom beképzelt, önmagát öntudattal hitegető, érdekek mentén drabálisan ingó sorkatonája -, az nagyon is a helyén van. És ez a személyeskedés csak annak lehet zavaró, aki tudja, ki az a Vidnyánszky Attila, amúgy csak egy színpadi figura.

Miért is ne lehetne egyenesen és nyíltan beszélni? Lehet – és kéne is. A Milarepaverzió című szám politikai halandzsa-beszéddé válik, a Ne nagyon gesztikulálj meg egy megszívlelt és előszeretettel alkalmazott jó tanács a mindennapok struccpolitikájához. Azt meg a fene se gondolta, hogy a Szerelem, szerelem több unott elhidegülésnél, hogy képes politikai síkon, színházcsináló kontra hatalom tematikában élettel és frusztrációval telve létezni (Egri Márta hatásos elszántsággal és szikársággal adja elő a dalt). Izgalmas, ahogyan az Egy lány kéne nékem és a Mindez én vagyok című dalok egymásra válaszolnak, előbbi effektíve materializálódik Lőrinc Katalin szólótáncában (a dal szerint olyan lány kéne, aki legalábbis nem szeret), utóbbi meg különösen érdekes a First Lady szájából: mindent beismer, mindennel szembenéz, de mindezt nem vállalja – nyomasztóan hétköznapi életérzés ez, ugyanilyen panelházas, szürke-hétköznapi feeling a Nem bírom a gyűrődést is -, a Már megint ez a depresszió szimpla életérzéssé, a Baad Schandau giccses popzenés vallomássá (“olyan a szemed, mint egy kispárna”), a Brutális konkrét színpadi fenyegetéssé lesz.

A zenei élmények sokféleségéből is látszik, hogy egyszerre közéleti és személyes síkon zajlik a produkció, a legmélyebbtől a legáltalánosabbig. Politika és erotika egymást váltja. Miközben ott van a színpadon az önkényes hatalmi rendszer, a maga szokásaival, ugyanúgy részesedünk a legintimebb, belső hangulatokból is, a szerelemtől a szorongásig, mindezek egésze, folyamatos, egymásra történő reflektáltatása, jelzett színházi jellege, annak megkérdőjelezése, az ív, ahogyan eljutunk egy előadás kezdésből, a feszült mindennapokon át a megváltoztathatatlan jelenig, egy megfoghatatlanul létező egészet ad ki. Valami olyasmit, ami mi vagyunk, itt és most.

Az énekesek, Dezső Sára, Mikecz Kornél, Murányi Márta, Szakács Ildikó és Varga Donát pontosan, artikuláltan, a színpadon létezve hozzák a dalokat, valamint az egyszerűbb, gesztusokra épülő figurákat, és csak olykor-olykor bukkan fel egy-egy általánosan ködfátyolos tekintet. Sejtelmes az a határozottság, amivel Szalontay Tünde vezet minket az előadás során, állandóan visszakérdezve, hogy “mi lesz maha”?, Tárnok Marica alternatív Vidnyánszky Attilája (!) a maga arcátlanságával együtt továbbra is a megszólalásig valósághű. Bármennyire is precíz, laza és ötletes a táncosok jelenléte, működő Barabás Anita, Fekete Blanka, Hoffmann Adrienn és Ruzsom Mátyás összjátéka, a mozgás valahogy nem képes a produkció tevőleges részévé válni, sokszor inkább csak a zenei motívumok repríze – ez alól Lőrinc Katalin egy-két szólja képez kivételt. Gergye Krisztián vörös maszkos, pimaszul határozott, már-már forradalmár jelenléte, ahogy a Szerelem, szerelem alatt szemlézi a nézőteret, piszkosul önazonosnak hat, amennyire jelentéktelennek tűnik, annyira jelenlévő és amennyire megfoghatatlan, annyira markáns.

A Bizottság-számok élvezetesen szólnak az új hangszerelésben, és bár közel sem annyira játékosak és szabadok, mint a koncertfelvételeken, a Philipp György vezette zenekar változatosan szólaltatja meg a népzenei motívumokkal kiegészített számokat.

Záróakkordként még lemegy a Használt dal (egy-egy sor a felütésben is szerepel a számból), “Használtak lettünk drágám, / (…) Használt lett mindenünk”, és az addigi dühös, agresszív forradalmi hangulathoz társul még valami zsigeri lemondás is. Eltelt harminc év, nem történt semmi, csak elfáradtunk. Az Europeana után tudni lehetett, milyen volt a szocializmusban élni, az Opera Amorale után az ereinkben érezzük. Azt is, ahogyan a múlt összemosódik a mával, egy végeláthatatlan tripkavalkáddá válva, rengeteg frusztrált problémával és egymást mérgező, zavaros kérdéssel. Ezek után kéne valamit csinálni. Lehetőleg többet, mint az elmúlt harminc évben – pedig milyen soknak tűnt.

Nyulassy Attila

Fotó: Révész Róbert / THEALTER

(7ora7 – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share