Rabok készítették a rovástáblát

Hasznos közmunka lehet a rovástábla készítés is. Fogvatartottak készítették Balassagyarmat rovásos üdvözlőtábláját.

Fogvatartottak készítették Balassagyarmat üdvözlőtábláit

Nagyrészt fogvatartotti munkával készülhetett el az a hat üdvözlőtábla, melyet Balassagyarmat bevezető útjai mellett helyeztek el a közelmúltban. A Polgárok Balassagyarmatért és Palócságért Alapítvány elnöke, Dr. Czimbalmos István elkötelezett lokálpatrióta, ugyanakkor nagy tisztelője az ősi magyar kultúrának és szerelmese a székelyföldi és felvidéki tájnak, kultúrának.

Az üdvözlőtáblák ötletének megszületéséről az elnök úr így nyilatkozott: “Sokfelé járva országunkban többször szembetűnnek rovásírásos helyiségnevek. Mindig tiszteltem az ősi magyar kultúrát, és ez adott ötletet ahhoz, hogy itt a Civitas Fortissima városában is megvalósuljanak a rovásírásos üdvözlőkapuk.” Mint ismeretes, a honfoglalás korától fellelhető a magyarok kultúrájában a rovásírás, mely egyre inkább teret hódít országszerte.

A nemes cél érdekében nem volt nehéz segítőket és támogatókat találni. Többen a kezdeményezés mellé álltak, és ki-ki a lehetőségeihez mérten tette a dolgát. A széleskörű összefogásban részt vett dr. Budai István bv. ezredes úr is, aki felajánlotta a börtön lehetőségeit a faipari műhely és a szakmunka tekintetében. Így valósulhatott meg, hogy a kivitelezés 90%-át a Balassagyarmati Fegyház és Börtön adta, és öt fogvatartott szakmunkájával, bv-s és civil szakemberek irányításával rövid idő alatt elkészülhettek a kapuk.

“A szív diktál, az agy dönt”- kezdte egyik mondatát az elnök úr. Mondta ezt akkor, amikor arról kérdeztem, milyennek látta a börtönben dolgozók hozzáállását, közreműködését. Kiemelte, hogy éppen ezt érezte az elítéltekben is, hogy odaadóan és nagy figyelemmel végezték munkájukat. A fogvatartottak megköszönték, hogy részt vehettek a munkában, és bizonyíthatták azt, hogy jó szándékuk továbbra is él bennük, és ezt meg is mutathatták munkájukkal. Elnök úr hangsúlyozta továbbá, hogy a kivitelezés során a felügyelőkkel, szakemberekkel és fogvatartottakkal való közös munka példaértékű volt számára.

alt

“Köszönetet kell, hogy mondjak az alapítvány minden tagjának, és minden jó akarónak, hogy támogatta és fölvállalta a kezdeményezést. Köszönöm a Balassagyarmati Fegyház és Börtön állományának segítségét, az elítéltek gondos munkáját.”

Gratulálunk a kezdeményezés sikeréhez, az elnök úr további aktivitásához nagyon jó egészséget kívánunk!

(bv.gov.hu – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:


Share