Székely légitársaság és rovás

Humornak szánták a rováson való élcelődést, pedig a világ nemzeti légitársaságai általában pozitív országimázst és benne kultúrát is közvetítenek.

Légből kapott humor

A székely légitársaság hírének kapcsán megy a viccelődés, beleértve a rovásos beszállókártyákat is. Csak remélni tudjuk, hogy egyszer így lesz, ha már a székely-magyar rovás megjelenítését még a “labanc légitársaság“, az Austrian Airlines is hamarabb felvállalta, mint a szétsikkasztott egykori magyar légitársaság, a Malév … R.I.P.

(Rovás Info)

Öveket becsatolni!

Elkészült a csíkcsicsói repülőtér fejlesztési koncepciója Farkas József és Farkas László magyarországi repülőtér-fejlesztési szakemberek segítségével – közölte hétfőn a Hargita megyei önkormányzat sajtóosztálya. Ez ihlette meg Köblös Csabát és Szentesi Zöldi Lászlót, akik néhány csipetnyi székely humorral körvonalazták előttünk, hogy milyen volna egy székely légitársaság repülőgépén utazni.

A napokban esmént szárnyra kélt a hír, miszerint Székelyföld saját repteret és légitársaságot alapíthat. No, ennek kapcsán, gondoltuk felhívjuk a figyelmeteket pár jellegzetességre, amivel nagy eséllyel találkozhattok utazásotok során, amennyiben igénybe veszitek eme társaság szolgáltatásait.

1. Beszállásnál nem azt kérdezik, hogy ablakhoz vagy folyosóra ülsz-e, hanem hogy az udvarhelyi vagy a csíki, (netán a gyimesi, vagy a gyergyói) szektorban kívánsz-é utazni. Soron kívül, előre mehetnek azok, akiknél hokibot van, vagy medvével utaznak, és persze, Csibi úr!

2. A beszállókártyák csak rovásírással lesznek nyomtatva. Aki nem ismeri a jeleket, az a Korondon vásárolt rovásos-ábécés szuvenír karperec segítségével könnyedén megfejtheti, azok tartalmát.

3. A beszállókapu természetesen galambdúcos. Felirata: ?Térj be hozzánk vándor, itt nyughelyet találsz.”

4. A fedélzetre kaszát nem, bicskát (s tekenyőt) – önvédelmi célból – javallott felvinni.

5. Induláskor nem azt hallod, hogy: “Ladies and gentlemen, this is your captain speaking”, hanem: “No, kicsi barátaim, ejsze, kapaszkoggyanak, eregelünk felfelé…”

6. A zsidó utasoknak kóser kosztot, a románoknak puliszkát, a budapestieknek pedig tápot szolgálnak fel. Mindenki más rágcsálnivalónak tepertőt és kibédi hágymát, kávé helyett oroszhegyi szilvalevet (a hokisok viszkit), desszertnek pedig kürtőskalácsot kap.

7. Csúcsán, a Királyhágónál, negyedóra pihenő. Az utasok pisilnek, ki a toalettbe, ki a Körösbe, míg a pilóták csiorbö de burtát és miccset fogyasztanak. Újrainduláskor az alábbi poénnal oldják a hangulatot: – Mindenki itt van? Aki nincs, az szóljon! Höhö!

8. Landolásnál, a hangzavartól, mit a kiürült futuckók, illetve azok tartalma váltott ki az utasok közt, a pilóták csak integetve tudnak az irányítótoronnyal érintkezni.

9. Ha valamilyen oknál fogva a landolás rázósabbra sikeredik, nem megtapsolják a pilótát, hanem megverik.

10. Kiszállásnál a sztyü… sztyü… ööö… a székelyruhás fehérnép ekképpen köszön el: “Áldja meg magukat a csíksomlyói Szűz Mária!”

És végezetül:

11. A fekete doboz életfa- és tulipánmintás, ha baj adódik, ne keressék, mert a csempész áfonyapálinka tárolására szolgál csak.

(Kolozsváros.ro – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:


Share