Rovásos fejfák – Csorvás

2003-ban állított rovásos kopjafán az elhunyt neve mellett a gyermekei keresztneveit is olvashatjuk.

Csorvási rovásos fejfa

csorvas_fejfa2Olvasónk – Pál István – talált rá a rovásos fejfára. A fejfa a csorvási (Békés megye) temetőben található. A fejfa négy oldalának rovásos feliratai faragottak, az egyik oldalon pedig kiegészítő réztábla található latin betűkkel, sajnos ezzel kitakarja az egyik MARI rovásfelirat egy részét.

gergelyjanos1

Gergely János (1928-2003) rovásos fejfája (Pál István felvételei)

A fejfa faragott felső névfelirata: GeRGeLY JÁNOS. Alatta három keresztnevet láthatunk, három mezőben, amely a kopjafa szimbólumrendszerét ismerők számára világos lehet: a naprozettás jelek mellett fiúnevek, a tulipánforma mellett női nevet láthatunk. Az elhunytnak (Gergely Jánosnak) tehát három gyermeke született, JÓZSI, MARI, JANI. Még a nevek elhelyezkedése is megfelelő: a nézőnek megfelelő bal oldal a férfiminőség, jobb oldal a női minőség helye. Érdekes, hogy a keresztnevek alulról felfelé róttak. Mind a négy oldalon ugyanúgy jelennek meg ezek a nevek.

A fejfa tetején dávid csillag található, amely az elhunyt vallására utalhat: ilyen dávidcsillagos székelykapu és fejfa előfordulhat az ószövetségi hagyományokat folytató szombatosoknál is, Székelyföldön Udvarhelyszéken és Marosszéken voltak jelentős számban.

(Pál István beszámolója és fényképei alapján – Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share