MASAT-1 és a rovás

A mai nappal lezárult egy korszak: befejezte a pálya-futását az első magyar műhold, amelyhez köthető ez első űr-rovásemlékünk is.

Űr-történet

A 2015. 01. 09-én 21:00-kor készült előrejelzés szerint a Masat-1 visszatérése 2015. január 09. péntek 22:15 UTC és 2015. január 9. péntek 23:45 UTC között várható. Ebben az időszakban a visszatérés bekövetkezése egyformán valószínű.

Az előzményekhez tartozik, hogy még nem volt kész az első magyar műhold, így helyette – többek közt – egy MASAT-1 matricát vitt fel Charles Simonyi űrutazása során. Így elmondhatjuk, a rovás megelőzte a műholdat az űrben.

simonyi3

A rovással ellátott embléma-matrica megjárta a Bajkonurt; a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) 2009 tavaszán a Szojuz TMA-14 űrhajóval jutott el, majd szervizmodulban érkezett vissza. A Földet 267-szer kerülte meg – Charles Simonyi személyes közlése szerint. A matricát Charles Simonyi dedikálta és lebélyegezte az ISS fedélzetén.

A MASAT 1 nevet viselő műholdat végül is 2012 február 12-én lőtték fel az űrbe.

A rovásfelirat tervezése (2008)

Az űr rovásfelirat készítésének ötlete kézenfekvő volt, hiszen ugyanazon a tanszéken dolgozik a MASAT fejlesztőcsapata és az első rovás-betűkészlet tervezője dr. Hosszú Gábor is, aki kidolgozta a tudományos eredményekre épülő magyar szabványjavaslatot az UNICODE részére.

A MASAT 1 rovásfelirat elkészítésekor két megoldás között választhattunk: betű szerinti átírást követve a MA(gyar) SAT(ellit) mozaikszót írjuk fel, vagy hangzás szerint a MAgyar SZAtellit-et írjuk ki. Ez utóbbi az írás fogalmához is kapcsolódik (lásd: maszat, paca a papíron). A döntésben közrejátszott az is, hogy az S rovásbetű formája egy üstököst formáz, illetve egyik betű sem ismétlődik, így kerülve el az azonos jelformákat (SZ és 1).

A rovás betűkészletetet Rumi Tamás tervezte 2005-ben, a betűtípus a Masat-1 emlékére MASAT nevet kapja.

masatrt2

 

 

MASAT rovásfelirat tervváltozatok (Rumi Tamás, 2008.12.04)

Ötletgazdák: Rumi Tamás, Lantos László.

Külön köszönet illeti a MASAT-1 fejlesztőcsapat tagjait, akik munkája nélkül nem lehetett volna rovás feliratot küldeni az űrbe.

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:


Share