Rovásos levelezőlap – 1903

alt

Feltehetőleg azonos kéz rótta a révi rovásos képeslapokat és a most fellelt kolozsvári lapokat is. Az MTA szerint nem élt a rovás már akkor sem…

Rovásos lapok Kolozsvárról – 1903

Balázs D. Attila által szerkesztett Erdély Anno 1895-1944 c. képeslapos albumban is közzétett révi rovásos képeslap után újabb kincsekre lelt, amelyet megosztott a Rovás Infó olvasóival is. A képeslap elemzésében Miskóci Ráró volt ismét segítségünkre. A rovás ábécé már ismerős lehet, hiszen ez a Tar Mihály-féle változat. A dátum is különleges, hiszen ebben az évben mondta ki a Tudományos Akadémia, hogy “nem él a rovás a nép között” (A rovásírás él-e a magyar nép között. A M. Tud. Akadémia I. osztályától véleményadásra kiküldött bizottság elé terjesztett jelentés, húsz ábrával. Budapest, 1903.).

Csattanós válasz az alábbi képeslap is.

levelezolap_1903

Rótt levelezőlap Kolozsvárról (1903)
Balázs D. Attila magángyűjteménye.

levelezolap_1903_reszlet

Rótt felirat a képeslapon

A fenti levelezőlap képes oldalán Tar Mihály rovásbetűivel írt lendületes, hibátlan írás olvasható: FESTEK ˙ ISMÉT ˙ FESTEK ˙ LÉGY ˙ VELEM ˙ IHLETEM. A lendületes írás olykor a közismert íves H-vá formálja az E-É jelet, amit nem különböztet meg (ahogy Tar sem). Ligatúrát nem tartalmaz.

tar-2rovasbetusor

Tar Mihály első és második ábécéje (MTA állásfoglalás, 1903.)

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share