Rovás az ellenőrzőben

Mátyás Zoltán nemcsak a személyi igazolványát rótta alá, de így tesz gyermeke ellenőrzőjével is.

 Ellenőrzőbe is alárovással!

Ismét a rovás hivatalos használatának példáját mutatjuk be, újra csak a Felvidékről, ahol Magyarországgal ellentétben nem üldözik a magyar nemzeti írásrendszert. Mátyás Zoltán gyakorló rovó, aki igyekszik környezetében minél több emberrel megismertetni kulturális örökségünket. Ismét őt kérdeztük az igazolványával kapcsolatos reakciókról, az általa gyakorolt rováshasználati módokról.

matyaszoltanig– Milyen volt a fogadtatása a rovásos személyi igazolványodról szóló cikkeknek?
A megjelent cikkek nagyon jól sikerültek a Rovás Infón, majd meglepően sok portálon élénk vitát keltettek. A többségében elismerő hozzászólások között megjelent néhány kételkedő is. Volt olyan, aki még a létezésemet megkérdőjelezte, valamint a Facebook profilomat is kitaláltnak vélte. Sajnos a szájkaratés fotelszamurájoknak az ilyen rosszindulátú lekicsinylés a vérükben van, de a kételkedőknek küldtem magamról egy fotót,  kezemben az igazolványokkal, hogy lássák igenis élek, és létezik a Felvidéken valaki, aki a maga szerény lehetőségeihez képest népszerűsiti a rovást.
– Miért döntöttél úgy, hogy a gyermek ellenőrzőjét is alárovod?
Mikor elhatároztam, hogy a személyes okmányaimat alárovom, azt is eldöntöttem, hogy ezentúl minden aláírásom alárovás lesz, ez alól nem kivétel a fiam ellenőrzője sem.
matyas_ellenorzo1
Szülői alárovás a felvidéki ellenőrzőben
 
– Mit szólt hozzá első sorban maga a gyermek?
A válásom óta, miután megkaptam az akkor 12 éves fiam felügyeleti jogát, teljesen természetes volt, hogy én írjam alá az ellenőrzőjét. A rovás iránti érdeklődésemet és elkötelezettségemet ismerte, sőt ő is megtanult róni. Ezért mikor közöltem vele, hogy ezentúl az ellenőrzőjében is alárovás lesz, örömmel fogadta.
– Milyen volt a tanárok első reakciója?
Elmondása szerint a tanárok is pozitívan álltak a dologhoz, néhányuknak még az érdeklődését is felkeltette.
-Általánosságban mennyire vannak tisztában a rovásműveltséggel a felvidéki tanárok?
Tapasztalataim szerint sajnos a felvidéki tanárok zöme úgy van a rovással, mint a TV-nézők Colombo feleségével. Mindenki hallott róla, tudja hogy van ilyen, de nem nagyon ismerik. A kisfiam iskolájában is a kb. 45 tanárból talán 2 tud róni. Az egyik a történelem, a másik a magyar tanár.
-Vannak-e követői a példának?
Felvidéki követővel eddig nem találkoztam, pedig mindenhol megemlítem, hogy ugyan olyan jogunk van a rovást használni aláírásként, mint a magyar neveket, Csaba, Szilárd, Zsolt, Zsuzsanna, Kincső, stb-stb, vagy a nőknek joguk van elhagyni az -ová végződést a vezetéknevükből.
-Van-e tapasztalat a szlovákok reakcióiról?
A szlovák nemzetiségű ismerőseim sem reagáltak negatívan a döntésemre. Eleinte csodálkoztak az irány miatt, (érdekes, hogy a legtöbbjüknek ez tűnik fel először) de aztán elfogadják. Eddig még nem találkoztam senkivel, aki rosszat szólt volna az alárovásomra, elvégre az aláírás mindenkinek a személyes kézjele, önazonosságának része és tulajdonképpen a magánügye.
(Rovás Infó)
Kapcsolódó cikkek:
Share