Rovásos Penny kártya

Rovásos aláírást mutatunk be, ezúttal vásárlói kártyán. Újabb lehetőség a rovás mindennapi használatára!

Penny kártya – aláróva

Folytatódik a szomorú bohózat Magyarországon az állami szintre emelkedett rovásüldözés révén, de minden rosszban van valami jó. A hírverés miatt egyre több rovótárs talál ki új ötleteket, hogy miképp használja a hétköznapi életben nemzeti írásunkat. Arnold János alárótt vásárlói kártyáját tette közzé a közösségi oldalon, a Rovás Infó pedig utánajárt a történetnek. Pozítiv példa – bárki követheti, mert idáig még KEK-eckedő Csatári László keze sem ér el.

Arnold János 38 éves pécsi mérnök, házas, 2 gyermek szerencsés apja. A ritka szabadidejében íjászkodni jár a pécsi Megyer Követői Íjász egyesületbe. A Rovás Infó beszélgetett vele:

– Mióta és hogyan foglalkozol a rovásműveltséggel?

Általános iskolai nyelvtan óráról van az első rovásos emlékem, ahol a (talán) föníciai “A mint alef” (magyarul: ökör) betűből volt levezetve többek között a latin és a rovás A betű is. Még egy stilizált ökör is volt szarvakkal. Ez valamiért nagyon magmaradt bennem.

Később a főiskolán volt 2 évfolyamtársam akik ismerték és használták a rovás. Annyit érdekelt csak a téma, hogy próbáltam hasonlóságot keresni a latin és a rovás ABC között, de mivel nem sok volt, így fel is adtam az egészet. Aztán utána nem is volt vele kapcsolatom kb. 2 évvel ezelőttig. Akkor véletlenül egy youtube videon láttam egy rövid műsort a rovásról. Ezután már szándékosan kerestem rá a neten egy unalmas délelőtt. Nagyon jó anyagot találtam amiben jól megjegyezhető úgynevezett hívó szavakat vagy logikai menetet társítottak a betűkhöz. Pl. SZ mint szál, vagy ahol nem volt hívó szó, mint a CS betűnél, ott a “Rend – Csapat – Zászló” mentén mutatták a logikát. Így estére a nulláról nagyjából olyan szintre emelkedtem a rovással mint egy szótagolva olvasó elsős kisdiák.

Azóta töltöttem már le rovás betűtípust a számítógépre, és készítettem rovásos oklevelet az egyesületünk egyik rendezvényére. Néha bevásárló listák rovásával próbálom meg csiszolni tudásom, ami olykor nemtetszést vált ki a családban, ha az ajtóban kabátban állva várják, amíg elkészülök. Szóval mostanában az összerovást próbálom meg jobban elsajátítani, hogy gyorsabb legyek.

– Hogy jött az ötlet, hogy a Penny vásárlói kártyáját aláródd?

Egy napilapban olvastam egy cikket, amiből csak annyi maradt meg bennem, hogy az aláírásnak nem kell olvashatónak lennie, és pont akkor kaptam meg a vásárlói kártyámat is. Mondhatom, hogy teljesen spontán jött az ötlet az alárováshoz. Valószínűleg ha fajsúlyosabb kártya lett volna akkor most nem lenne olvasható ez a riport sem.

 

arnoldjanos

Arnold János alárovása a Penny vásárlói kártyán

– Mi volt a pénztárosok reakciója?

Nem nagyon figyelik a kártyát, csak rutinból lehúzzák a vonalkódot. De aki észrevette az jópofa dolognak tartotta.

– Milyen véleményeket hallottál eddig az akciódról?

Egy hete pont itt a Rovás Infó oldalán olvastam erről a témáról az első cikket. A kíváncsiság adta a csatlakozási ötletet a Facebook csoporthoz is (Írd alá a neved rovással!), hogy lássam, ki hogy áll az alárovással. Azon kívül nem sok mindent.

– Mit tanácsolsz azoknak, akiknek megtetszett az ötleted?

A személyim fog lejárni leghamarabb, másfél év múlva. Akkor biztos megpróbálkozom én is az alárovással. Erre bíztatok másokat is. Főleg, hogy már jogi útmutatót is készítettetek segítségül. (A személyit bármikor le lehet cserélni – a szerk.)

– Hogyan látod a rováshasználat jövőjét?

Inkább a jelenével kezdeném. Nekem sajnos az a tapasztalatom, hogy sokan tévesen a rovást egyértelműen a szélső jobboldalisághoz, “vesszentrianon”-hoz kötik. Viszont mióta ismerem a rovást egyre több ismerősömről tudom, hogy ők is ismerik, vagy legalább felismerik. Bízom bennem, hogy egyre jobban elterjed, talán még tantervbe is kerül a tanítása. Nem tudom elhinni, hogy ha pl. a németeké, vagy bármely más nemzeté lenne a rovás, hogy nem tanítanák készség szinten az iskolákban.

A nagyobbik gyermekem most lesz 6 éves, és szív magába mindenféle tudást. Kérdezgeti a betűket is, latint, rovást egyaránt, én meg válaszolok neki. De iskolakezdés előtt áll, és ha azt kérdezi, hogy melyik az Eszter betű, még a latint mutatom neki. Ha kedve lesz a rováshoz, úgyis segítséget kér majd, ha erőltetném, csak az ellenkezőjét érném el.

Sok sikert az aláróvóknak!

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share