Rovás feliratok megfejtése

alt

Kevesebb spekuláció – több tudomány. Székely-magyar rovásemlékek megfejtésében alkalmazott matematikai módszereket mutat be egy tudományos cikk.

 

A rovásfeliratok megfejtésének új algoritmikus megközelítése

Könyvfejezetben kerül bemutatásra az a módszer, mellyel 15.-18. századi székely-magyar rovásfeliratok megfejtését segítik. Az olvasatok megállapítását az nehezíti általában, hogy az emlékekben található szavak nagy része nem teljes alakú, illetve tartalmaz kalligrafikus betűformákat, hibás betűalakokat. Az eddig nem megfejtett jelek ezért az alaktani jellemzőiket figyelembe véve adatbázisba kerülnek, majd a bemutatott újszerű algoritmus becslést ad a betű értékére, illetve a szó jelentésére. Mindezt teszi a már megfejtett grafémák részleteinek párosításával, illetve a jelentések valószínűségének statisztikai elemzésével. A kifejlesztett algoritmus egy szoftverben kapott helyet, amely beépített szótárt is tartalmaz.

A szótár alapján az új módszer figyelembe veszi a felirat jelentésének megállapításakor a szövegösszefüggést is. Az algoritmus egy vagy több megoldást is adhat a szavak valószínűsíthető megfejtésére, melyek közül a kutató választhat, több irányban is megvizsgálva a lehetőségeket. Az angol nyelvű cikk kísérleti eredményeket is bemutat, igazolva a módszer hatékonyságát.

(www.igi-global.com – eredeti cikk (angol))

 

Könyvajánló:

alt

Hosszú Gábor: Rovásatlasz 

Adatok:

Keménytáblás, B5, 160 oldal, fekete-fehér, illusztrált

ISBN 978-963-08-5812-0

Leírás:

A Rovásatlasz bemutatja a rovás íráscsalád fejlődését, feltárja a rovás írások kapcsolatait egymással, más ókori írásokkal, és ismerteti a legfontosabb rovásleleteket. A rovás íráscsalád tagjai a Kárpát-medencei rovás, a steppei rovás és a székely-magyar rovás, melyek közös jellemzője, hogy fokozatosan alakultak ki és fejlődtek tovább használóik földrajzi elkülönülésével.

 

alt

Dr. Hosszú Gábor: Heritage of Scribes (angol nyelvű könyv)

alcím: The Relation of Rovas Scripts to Eurasian Writing Systems

Keménytáblás, B5, 312 oldal

ISBN: 9789638843746

A Heritage of Scribes (?Írástudók öröksége?) c. monográfia ismerteti a rovás íráscsaládhárom tagjának, a Kárpát-medencei rovásnak, a sztyeppei rovásnak és a székely-magyar rovásnak a történetét és a fejlődését. A könyvben szereplő történelmi és nyelvészeti állítások elismert tudósok, történészek, régészek és nyelvészek publikált elméletein és állításain alapulnak. A szerző a három rovásírás részletes leírását nyújtja, bemutatva a szoros rokonságukat, kapcsolataikat és írásokkal és ismerteti a legjelentősebb rovásemlékeket. A felismert összefüggéseken alapulva a szerző Rovásatlasz néven létrehozta az egyes rováskarakterek betűalakjainak átfogó leszármazási rendszerét és módszeres leírását.

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share