Rovás a matekversenyen – botrány?

Korábban is szerepelt rovásos feladat matematikaversenyeken. Most a HírTV híradójában égett szénné a Magyartanárok Egyesületének elnöke – nem tudta elolvasni a rovásos feladványt.

Rovás Infó vélemény

A Zrínyi Ilona matematikaverseny 2004-es, hatodikosoknak szóló matematika feladatsorában is helyet kapott a rovás, alább közöljük az akkori feladatot. Csak egy kérdésünk van: miért okoz Magyarországon “nagy vitát” ha nemzeti írásunk is helyet kap a magyar gyerekeknek szóló versenyen?

zrinyi_2004_6oszt_rovas

Szerencsére a köznevelési államtitkár ezúttal nem negatívan állt a témához, bár a tantervi vonatkozásokról már nem szeretett volna beszélni. Nem így a Magyartanárok(!) Egyesületének elnöke, aki egyenesen “elfogult ideológiai preferenciának” nevezi a rovásos feladatok jelenlétét. Ezzel deklarálták, hogy semmi közük nincs a magyarság saját írásához. Feltehetően ezért nincs rovásos feladat a magyar irodalom és nyelv versenyeken, úgy látszik a matematikatanárok körében van csak ideológiai elhajlás.

Aztán kiderült az is – újságírói kérdésre – hogy el se tudja olvasni a rovásos feladatot a Magyartanárok Egyesületének elnöke, arató lászló (büntetésként most kisbetűvel írva). De megtudhatjuk, honnan fúj a liberális, nemzetellenes szél. Korábbi videoüzenetét szembesítsük saját szavaival: több nyitottságot várunk tőle, legközelebb nem csak a szexuális aberráció irányában. Ugyanis csak neki okoz problémát a rovásírás – ő tehát a “nagy vita” kiváltója.

Arató László: Ne hallgass az előítéletekre #nyitottakvagyunk

(Rovás Infó)

Rejtvénynek szánták a feladatot, mégis nagy vitát kavart (mno.hu)

Nem tananyag a rovásírás, mégis szerepel az alsó tagozatosok egyik anyanyelvi tanulmányi versenyének feladatsorában. A kérdőív összeállítója azt mondta, a feladatot rejtvénynek szánták. A Magyartanárok Egyesületének elnöke percekig töprengett a megoldáson.

Egy ismert magyar népdal első két sorát adták meg rovásírással a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny harmadik osztályosoknak szóló feladatlapján. A 9-10 éves diákoknak azt kell megfejteniük, hogy melyik dalról van szó, és hogyan folytatódik rovásírással a szöveg. Alsó tagozaton nem tanítanak rovásírást, de a Bolyai versenyeken szinte minden évben vannak ilyen feladatok – mondta a Magyartanárok Egyesületének elnöke: “Az vitatható és én nem is értek egyet azzal, hogy a rovásírás ilyen súllyal és gyakorisággal szerepel a Bolyai-verseny feladatai között, mert még egyszer mondom, ez ideológiailag elfogult preferencia, előnyben részesítés. De önmagában az, hogy titkosírási rejtvényt kell megfejteni a gyerekeknek, az szerintem az életkori sajátosságoknak is megfelel, és még egyszer mondom, megoldható” – mondta Arató László.

Az egyesület elnökét szaván fogtuk: Arató László hosszú percekig töprengett a feladaton. “Hát, ezt most nem tudom megoldani, de lehet, hogy ha van rá öt percem, akkor meg tudom. Most nem tudom, úgy hogy előbb nagy volt a szám” – szabadkozott az elnök.

hirtv_bolyai

Amit nem tud elolvasni a Magyartanárok Egyesületének elnöke: a rovásos feladat
Segítünk: “Elvesztettem zsebkendőmet, szidott anyám érte”

A feladatlap tizenhárom feleletválasztós kérdésből és egy írásban kifejtendő feladványból áll. A diákoknak 60 perc alatt kell végezniük a válaszadással. A kérdőívet összeállító tanár azt mondta a Hír TV-nek: a feladatot rejtvénynek szánták, a rovásírást úgy kell felfogni, mintha titkosírás lenne. “Igyekszünk a versenyt egy értékrend köré csoportosítani, amit persze borzasztó nehéz, úgy hogy mégis benne legyen minden, ami a szellemi hagyatékunk része vagy a magyar műveltséghez hozzátartozik” – fogalmazott Papp István.

A köznevelési államtitkár, aki az iskolai felzárkóztatást segítő informatikai eszközöket adott át Kecskeméten, nem lepődött meg a feladaton. “A tanulmányi versenyek mindig azért vannak, hogy a tehetségesebb vagy a tantárgy, vagy a tantárgy mögötti ismeretek iránt jobban érdeklődő gyermekek számára plusz tartalmakat tudjunk adni, nem feltétlenül a kötelező tananyag része a rovásírás, tehát most ne menjünk el se NAT, se kerettantervi irányba, mert nem az a cél” – mondta Czunyiné Bertalan Judit.

A Bolyai-versenyt gyakorló szaktanárok szervezik 2005 óta. Idén magyar nyelv és irodalomból, matematikából és természettudományokból hirdették meg a vetélkedőt.

(mno.hu – hírTV – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share