Mégis rónak az okmányirodában!

A cím egy kicsit beugratós, de tény: az illetéket “leróják”. Egy kis műveltségi gyorstalpaló az okmányirodai dolgozóknak és feletteseiknek.

Leróni – mit rovunk le és hova?

A magyar nyelv mai napig használja a rováshasználattal kapcsolatos kifejezéseket, melyek a “ró” igéből származnak. Ennek kultúrtörténeti előzménye az adó-rováspálcák rendszere, amelyet a ködös Albionban éppúgy használtak, mint a Kárpát-medencében. Ennek a rendszernek az volt a lényege, hogy a botra felrótták a rovás-számokat, majd hosszában kettéhasították a botot. Így két, utólag is bármikor összeilleszthető részt kaptak – egyik maradt az “ügyfélnél” másik a “hatóságnál”. Vita esetén csak össze kellett illeszteni a két részt. Ugyanez az elszámolás, feljegyzési rendszer a pásztoroknál is létezett.

Mivel a rováspálcák rendszere kiváló eszköz volt az adók lerovásához, mert a pálcákra kellett róni az “összeget” amelyet az adós rendezett (nyugta), ezért mai napig is használjuk a kifejezést Ennek az adó-lerovásnak a mai formája az illeték lerovása, ahol az ügyintézésnek az “adója” – az állam felé fizetendő illeték. Az illetékbélyeget ma “érvénytelenítik”, régen a rovást lefaragták, lesímították a botról.

  • A Magyar Értelmező szótár defíniciója szerint: leró: Tartozást, kötelezettséget kiegyenlít (lerója az illetéket).
  • Magyar nyelv (1862) szótárunk szerint LERÓ szó jelentése, értelmezése: (le-ró) ösz. áth. Tulajd. ért. a rovást letörli, lefaragja, lesimítja. Innen átv. ért. a rovásra följegyzett adósságot, tartozást lefizeti. Némely régi apró adósságokat leróni. Lassanként leróni, amivel tartozunk. Bűnöket leróni am. azokat megbánás, megjavulás, és elégtétel által jóvá tenni, eltörölni. V. ö. RÓ. (link)

Az okmányirodában akkor is rónak, mikor nem akarnak

Az illetékbélyeggel ellátott fellebezés ügyfélnél maradó másodpéldányára vezették át az illeték lerovásának tényét. Az alábbi igazolás pikantériája, hogy Horváth István rovás-aláírásos igazolvány igénylését elutasító határozat fellebbezésére is rákerült. Az illeték leróvásával szeretne Horváth István eljutni oda, hogy végre a saját nevét is leróhassa…

illeteklerova

Okmányiródában lerótt illeték igazolása: 
“az illetékbélyeg 5.000 Ft az iraton leróva”

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share