Frissítve: Heritage of scribes

A Heritage of Scribes – az első angol nyelvű tudmányos rovás-szakkönyv – frissített változata elérhető.

Heritage of Scribes – Az írástudók öröksége

A “Heritage of Scribes” c. angol nyelvű tudományos rovás-szakkönyv bemutatja a Rovás íráscsalád 5 tagjának – proto-rovás, korai styeppei rovás, Kárpát-medencei rovás, styeppei rovás és a székely-magyar rovás történetét, fejlődését és emlékeit. A könyv frissített változata már tartalmazza a továbbfejlesztett számítógépes paleográfia legújabb eredményeit, illetve graféma-fejlődés rekonstrukcióját. A frissítések figyelembe vették a számítógéppel segített paleográfia, valamint a statisztikai matematikai modellezés számos eljárását az írásrendszerek és grafémák feljődésének megállapításakor.

A könyv történeti és nyelvészeti megállapításai kizárólag elismert tudományos kutatók, történészek, régészek és nyelvészek elfogadott és publikált elméletein, kutatási eredményein alapulnak. A szerző részletese leírást ad az 5 rovás írásrendszer közti kapcsolatról és ismerteti a legjelentősebb rovásemlékeket. A felismert kapcsolatrendszer alapján a szerző bemutatja a rovás jeleket leíró Rovás Atlasz-t és a grafémák átfogó származástani igazolását.

A könyv frissített változata elérhető az interneten is.

(Rovas Info)

Könyvajánló:

rovasatlaszcimlap175pxHosszú Gábor: Rovásatlasz 

Adatok:

Keménytáblás, B5, 160 oldal, fekete-fehér, illusztrált

ISBN 978-963-08-5812-0

Leírás:

A Rovásatlasz bemutatja a rovás íráscsalád fejlődését, feltárja a rovás írások kapcsolatait egymással, más ókori írásokkal, és ismerteti a legfontosabb rovásleleteket. A rovás íráscsalád tagjai a Kárpát-medencei rovás, asteppei rovás és a székely-magyar rovás, melyek közös jellemzője, hogy fokozatosan alakultak ki és fejlődtek tovább használóik földrajzi elkülönülésével.

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share