Széteshet Nagy-Britannia

alt

Ugyan mindössze háromszázan beszélik a cornish (Cornwall-i) nyelvet, de ezen a nyelven feliratoznak minden utcát. Székelyföldön mikor fogja támogatni a román kormány a kétnyelvű és kétírású táblákat? 

 

Ilyenkor miért nem hivatkozunk a “Nyugatra” ?

Ha bármilyen balliberális, vagy internacionalista “érték”-ről van szó (Pride, bevándorlás, bűnözők emberi jogai, stb), van mindig készenlétben egy végső érv: … bezzeg az EU-ban. Ezzel szemben a Kárpát-medence EU-s országaiban az államalkotó, őshonos nemzeti kisebbségek egyébként is korlátozásokkal teli nyelvhasználati gyakorlata még az adott országok törvényeit sem teljesíti.

Magyarországon pedig a példátlan fejlődésnek indult nemzeti írás, a székely-magyar rovás használatát igyekeznek a sárba döngölni maguk az állami szervek. Nos, tessék akkor most is EU-konformnak lenni. Példa rá a cornish nyelv használata az Egyesült Királyságban.

(Rovás Info)

Széteshet Nagy-Britannia és Spanyolország

Amerika szegényedése is jelzi, hogy megszűnőben a nyugati világ egyeduralma

?A skót függetlenség megszavazása földrengést jelentene Nagy-Britanniának.? (Denis MacShane, az Egyesült Királyság volt Európa-ügyi minisztere szeptember 8-án)

?Marine Le Pen elnöksége borzalmas, talán végzetes csapást jelente Európának.?
?A terrorizmus évtizedek óta a legnagyobb veszély? E terroristák, barbárok a civilizáció alapját támadják??
(Manuel Valls francia elnök figyelmeztetése szeptember 7-én Bolognában arról, hogy a Nemzeti Front elnöke lett a legnépszerűbb politikus az országban, majd másnap ugyanő Tuniszban a közel-keleti terroristákról.)

?Putyin az új Napóleon, az ukrán válság pedig az ő diplomáciai Austerlitze?? (Forbes, szeptember 4.)

Ma, Katalónia nemzeti ünnepén a várakozások szerint félmillió ember árasztja el Barcelona két legszélesebb és leghosszabb, ?V? alakban összefutó sugárútját, a Diagonált és a Gran Viát, hogy a katalán ?voluntat? (győzelem) szó kezdőbetűjének élő megalkotásával kiáltsák oda Madridnak és a világnak: a tartomány a spanyol főváros minden ellenkezése ellenére novemberben megtartja a népszavazást a függetlenségről.

Egy hét múlva, szeptember 18-án Skóciában tartanak népszavazást, amelyen e kérdésre kell választ adnia a kis, büszke ország 4,2 millió szavazókorú lakosságának: ?Legyen Skócia független?? Ha a többség igennel szavaz, a skót kormány szerint Skócia 2016. március 24-én már megünnepelheti függetlenségét, 300 évvel azután, hogy unióra lépett Angliával.
Az elszakadás következményeit valóban csak a közhelyszámba menő ?beláthatatlan? szóval lehet jellemezni, ami az egykori globális brit birodalom sorsára vonatkozik, beleértve a transzatlanti, az uniós és a NATO-val való kapcsolatait. Londonon kívül reszket Washington és Brüsszel is, hogy csak a nyugati hatalom két bástyáját említsük. A függetlenedés (amely a múlt vasárnap ismertetett felmérési eredmények szerint többséget kaphat) hatására széteshet a brit monarchia.
Észak-Írországot Skóciától egy helyen csupán néhány mérföldnyi tenger választja el. Ráadásul a két népet a kelta gyökerek révén a közös kultúra és múlt legalább annyira összeköti, mint Magyarországot és Csángóföldet. Mind nagyobb a függetlenségi mozgolódás Észak-Írországban is, és nemcsak a ?nacionalista? Nyugat-Belfast Falls Roadján lévő kedélyes kávéházak asztalai mellett. Cardiffban, Wales fővárosának kocsmáiban is mind több saját döntési jogkört akarnak maguknak a helyiek.

A skót függetlenségre készülődés a brit monarchia legnyugatibb csücskében lévő, ugyancsak kelta cornwalliakat sem hagyja tétlenül: ?nacionalista? pártjuk, a Mebyon Kernow már meghirdette, hogy a skót parlamenthez hasonló törvényhozást akar. A nemzeti öntudat ott is virágzik. Annak ellenére, hogy a félmilliós tartományban a walesivel és bretonnal közeli rokonságban lévő cornwalli nyelvet (cornish) csak mintegy háromszázan beszélik, az utcanevektől a pékségekig mindenütt kétnyelvű felirat található, miközben a kormány támogatja a nemzeti nyelv oktatását.

(…)

Lovas István

(Magyar Nemzet, 2014-09-11 – eredeti cikk)

Frissítés: Lovas István brüsszeli tudósítói posztját a Magyar Nemzet tegnapi nappal szüntette meg.

Kapcsolódó cikk:

 

Share