Rovás hívóképek – mi a celőke?

alt

Aki rovásbetűt tanul, annak segítség lehet egy jó hívókép, amellyel könnyen megjegyzi a betű jellegzetes alakját. De vannak még félresikerült képek.

 

C – mint celőke?

Néhány közkézen forgó anyagban azt találhatjuk, hogy C rovásbetű nyílra, nyílvessző végére emlékeztet, ezért legyen “célirányosan” celőke a neve. A “Celőke – a nyílvessző régiesen (cél-lőke)” magyarázat jópofa népi(eskedő) etimologizálás, csak sajnos semmi köze az ábrázolni kívánt képhez, a nyílhoz… Ha már magyarázunk valamit, érdemes legalább a Czuczor-Fogarasi szótárt elővenni, vagy a Magyar nyelv történeti-etimológiai szótárához is fordulhatunk bizalolmmal.

  • Czelőke: Dorong, pózna rúd. Különösen akkora, és olyan, mellyel ütni, verekedni lehet (Czuczor Fogarasi szótár)
  • Az Új magyar tájszótárban még további, de az idézettel szoros rokonságban levő jelentéseit is olvashatjuk: ‘hosszú, olykor több méteres bot’, mint pl. a dióveréshez használt pózna; ‘játékban labda, fadarabkák visszaütéséhez használt hosszú bot’, ‘vékony vessző, pálca’ (amivel pl. megvernek valakit), ‘száraz gally, rőzse’.
  • A Wikiszótárban is ellenőrizhető a celőke, ‘(tájszó) (Nagyobb) bot, pózna.’ (forrás: Magyar Értelmező Szótár)

A fentiekből látható, hogy legfeljebb igen távoli kapcsolat sejthető a “nyílvessző” és a celőke között. A celőkével ugyanis ütnek, vernek, még a pálcával is. Ahol ?vékony vessző, pálca? jelentése van (egyetlen egy helyről idézi a szótár), ott az is hozzá tartozik az az információ, hogy “sebtében letört” pálcáról van szó. A hozzá kapcsolt példamondat is erről árulkodik. A példamondatot köznyelvi kiejtésnek megfelelően átírva idézzük: “hol van egy cselőke,  verjelek meg”. De általánosan inkább ‘dorong, husáng’ jelentése van.

(Rovás Infó – Dr. Zelliger Erzsébet)

 

Rovás Infó felhívása:

Ha Önnek új javaslata lenne a rovásbetűk hívóképére, akkor kérjük írja be ötletét a megfelelő rovásbetűhöz a Facebook oldalunkon! A C rovásbetű pedig itt érhető el.

 

Kapcsolódó cikkek:

Friss híreink:

Share