Rovás a HVG címlapján

alt

Sajtótörténeti mérföldkő: HVG címlapján London rovástábla. Az illusztráció bizonyítja, a rovás elfogadott kultúrajelző is.

 

Most éppen nem ekézik a rovást

A 2014. szeptember 20-i szám címlapján London felé mutató útjelzőn latin és rovásbetűkkel olvasható London neve. A cikk címéből kiindulva tehát a Londonba menő magyar munkavállalók témájához alkottak egy illusztrációt. A hangzatos szlogenhez (csúcsforgalom) nyilván egy irányjelző tábla dukált. Érezhető egyfajta gúny, hiszen olybá tűnik, mintha nem ismernék a latinbetűt a “honfoglalók vagy kalandozók”, ezért kell alatta rovásfelirat is. Persze a HVG eddigi hozzáállását, véleményét már jól ismerhetjük korábbi rovás(tábla)gyalázó cikkeik nyomán.

A rovástáblás illusztráció viszont éppen azt bizonyítja, hogy a közgondolkodás része lett nemcsak nemzeti írásunk, hanem maguk a rovásfeliratos táblák is. Már csak egy költői kérdésünk maradt, ha az iskolában nem lehet tanulni a rovást, akkor honnan is tudja a kedves olvasó, hogy milyen feliratot lát a képen? Nagy szerencse, hogy helyesírásilag kifogástalan a rovásfelirat, bár lehetett volna korszerűbb rovás betűkészletet is alkalmazni.

 alt

“Honfoglalók vagy kalandozók?” cikk címlap  rovásfeliratos illusztrációja
(HVG 2014.09.20-ai száma)

(Rovás Infó)

Honfoglalók vagy kalandozók? (HVG)

altMa már London ?Cleveland?, vagyis a második legnagyobb magyar város Budapest után a nagyvilágban. Az angol főváros lehagyta Bécset az utóbbi években, de feljövőben van Berlin is. Fogyatkozik ugyanakkor a valaha ugyancsak második helyezettként emlegetett Bukarest magyarsága, az ottaniak, ha tehetik, visszahúzódnak Erdélybe.

(…)

(HVG – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

 

Share