A Páll család rováspólója

alt

A rovás ábécé népszerűsíthető saját tervezésű pólóval is. A Páll család újabb példaértékű kezdeményezése Angliában.

 

Magad uram, ha nincs a boltban

Magyarországon az elmúlt 20 évben örvendetesen megszaporodott a székely-magyar rovás alkalmazása a viseleten, többek között a pólókon is. Bár vannak igényesebb és szakmai szempontból hibátlan termékek a piacon, mégis úgy tűnik, mintha megállt volna az idő. Valamikor a 90-es évek elején kézről-kézre járva terjedtek el Magyar Adorján XX. századi rovás-ABC-inek különböző változatai, melyek aztán egy-két “magyaros” jelképpel turbózva még ma sem nagyon akarnak kikopni a használatból. Nem is beszélve a tévesen másolt és rontva sokszorosított egyedi megoldásokról.

Pedig a rováshasználat csak az elmúlt 5 évben akkorát fejlődött, mint korábban egy évszázad alatt sem. Kialakult nem csak a korszerű egységes ABC, de megjelentek tipográfiailag is elfogadható szintű betűcsaládok (pl. a rovásos könyvekben, helynévtáblákon), melyek csak lassan tűnnek helyettesíteni a pár évtizedes lemaradásban lévő “megszokott” ABC-ket.

Ami késik, nem múlik – s a jó példa már is megjelent. A külföldi személyi iratok alárovásával ismertségre szert tevő Páll Emil újfenn úttörő szerepet vállalt és saját tervezésű pólójával egy lehetséges utat mutatott. Ő maga gyakorló rovó, így aztán pontosan tudja, hogy melyik rovás jelsort és hogyan kell népszerűsítenie Angliában.

alt

Az egységes, korszerű rovás ABC és Székelyföld nemzeti jelképei – sorozatgyártásra is alkalmas ötlet 

alt

Korszerű, egységes székely-magyar rovás ABC – 2014

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Share