Latin Q-ra, rovás K

alt

Kéki Béla a kétféle rovás K jelhez két latinbetűt párosított: K és Q. A parajdi rovásábécében is ugyanígy szerepelt.

 

Parajdi rovás Q rejtélye

Libisch Győző a témában közölt korábbi cikke nyomán, Sólyom Ferenc a következő érdekességre hívja fel a rováskutatók figyelmét az alábbi ABC-vel kapcsolatban: a Q rovásjeles megjelenítésére a mély K-t alkalmazzák, amelyre szakkönyvekben is találhatunk előképet.

alt

Rovás ábécé Szekeres Lajostól

Q mint K 

A székely-magyar rovásban ritka, de nem egyedülálló a példa, mely szerint a kapcsos K-nak további szerep – tehát a Q átrovása – jut az eddigiek mellé (mély K, vég-K, aK, AK).

alt   alt   
rombusz alakú, 
eK, magas K
Kapcsos alakú, 
aK, mély K. Latin jelölése Q

 alt

Kétféle K rovásjel: K és Q
(Kéki Béla: Az írás története c. könyve – 1975)

 

alt

 Magyar Cserkész 1938 – a rovásjelek történeti fejlődését mutatja be – itt a K és Q egymás után következik

 

alt

Nikolsburgi abc-ben szereplő kétféle K jel.

A nikolsburgi rovás ábécében pedig az első K helyén szerepel az akasztós K forma alt, a Q helyén pedig a rombusz alak K (rovásbetű).svg, amelyhez eK feliratot társított szerzője. 

Bizonyos tehát, hogy a két K jel folyamatosan megmaradt a székely-magyar ABC-ben, de szerepük változatosságot mutat. Vékony Gábor szerint a székely-magyar rovás K (rovásbetű).svg K (az emlékben “ek”) a sztyeppei rovás Kazar Q close.svg BEZÁRT Q-ból származik.

A székely-magyar rovásban ma is szereplő kétféle K jel mindegyike tehát a latin Q (illetve annak az adott időben tulajdonított hangértéke) megjelenítéséhez is kapcsolható. Ez azonban nem azonos azzal, amikor a mai latinbetűs magyar ABC Q betűjét rovásítjuk, hiszen ez eseben a Q = KV betűkapcsolattal oldható fel, jele ligatúraként pedig így néz ki:  alt

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Share