Elnöki honlap – Braille igen, rovás nem

alt

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján már van Braille írás a vakoknak. Kétfarkú Kutya Párt vette észre a poént, csak egy kérdésünk marad: rovás mikor lesz?

 

Mission Impossible

Kétfarkú Kutya Párt FB oldalán közlik: “Braille írást tenni egy honlapra annyira bunkó poén, hogy én sose mertem elsütni. Nem így van ezzel a Köztársasági Elnöki Hivatal. http://www.keh.hu/. Valóban, több mint szánalmas, hogy nem “látják”: a vakok nem “látják” a nekik szánt pöttyökből álló jelsort, hanem tapogatják… Na de a képernyőn?

alt

Innen csak egy lépés – ami a rovásüldöző kormányzati szerveik miatt persze kérdéses -, hogy rovással is el lehetne készíteni a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapját. 

alt

altSzerencsére az “álamellnök”-váltással a helyesírási hibák csökkenni látszanak, bár az idegen szavak helyett jobb lett volna magyar: “Médiatéka” helyett pl. Sajtóanyagok, de a “Bibliotéka” helyett bizonyosan “Könyvtár”.

Sajnos a köztársasági elnök képe alatt lévő “Nemzeti jelképek” menüpontban továbbra is hiába keressük a rovásírást az alábbi felsorolásban: Magyarország Alaptörvénye, Címer, Nemzeti zászló, Nemzeti himnusz. Viszont ez a tartalom sem sikerült tökéletesre: a Szent Koronát hátulról ábrázoló képet tettek ki címoldali képként. Pedig elegendő lett volna rápillantani az alatta lévő címerre: azon is szerepel a Szent Korona, s jól látszik merre kellene dőlnie a keresztnek. Ez önmagában súlyos probléma, kiváltképp a Köztársasági Elnök honlapján, legalább akkora amatőrség, mint a képernyőre kiírt Braille szöveg.

alt

Magyar Köztársasági Elnök honlapján hátulról látszik a Szent Korona…

A honlapon is említett Alaptörvénybe sajnos nem került bele a rovásírás, pedig elfért volna a jelnyelv mellett. Hoppá, hogy is van ez? A honlapon miért nincs pl. a jobb alsó sarokban egy videón jelelő jeltolmács? Pedig az Alaptörvény így ír: H) Cikk. Magyarország védi a magyar jelnyelvet mint a magyar kultúra részét.

Sikerült tehát a Köztársasági Elnöki Hivatalnak a vakokat lenézni a Braille írás képernyős változatával; a siketeket/nagyothallókat a jelnyelv hiányával; de legfőképpen a székely-magyar rovás mellőzésével a hagyományaink iránt aggódó állampolgárokat, mert a rovás ténylegesen része a magyar kultúrának. Vagy nem?

(Rovás Infó)

 

Felhívás és ajándék! 

Kapcsolódó cikkek:

Share