Rovás sátor a Kurultájon

alt

A 2014-es Kurultájon programjainak része volt a rovás is. Köszönjük az érdeklődést!

Rovás Sátor

A Rovás Sátornál megforduló látogatók tájékozódhattak arról, hogy miről szól a “Rovásírást az Alaptantervbe” kezdeményezés, mit és hogyan szeretnénk elérni. Több, mint 8.000 téjékoztatót sikerült szétosztani. Kicsi de fontos lépés, hogy visszakerüljön a rovás az alaptantervbe. A kisebbek pedig saját nevüket róhatták le rovás jelekel.

alt

Rovás Sátor a Kurultájon (2014)

A rovásműveltség oktatásának ügye sajnos még mindig az Aczél-i ?tűrt? kategóriában van, melyre bizonyíték a jelenkori kormányzatok oktatáspolikájának hozzáállása és eredménytelensége. Pedig kiemelkedő nemzeti kultúrkincsről van szó, hiszen nem sok nép büszkélkedhet ma is élő, saját íráskultúrával. A székely-magyar rovást viszont nem nevesíti a Hungarikum törvény, nem része az Alaptörvénynek és nem található meg a Nemzeti Alaptantervben sem. Ugyanakkor, az 1941-es tantervben már az ötödikes tananyag részevolt a rovás oktatása, ami minimális elvárásnak tekinthető 2014-ben is.

alt

A Rovás Sátor munkájában közreműködők közül néhányan:
Sípos László, Székely Kata, Csadó András, Miklós Sándor, Bittó Zsolt

 alt

Munka közben – Dinka Károly rovásos botjai valamint a rovásbetűs tészta is ékesítették a standot

Az előadósi sátorban vasárnap Rumi Tamás előadását lehetett meghallgatni a székely-magyar rovás keleti kapcsolatairól, amely egyazon íráscsalád tagjai. A protorovás, kora steppei rovás, Kárpát-medencei rovás és a belőle származtatható székely magyar rovás kialakulásának története került röviden bemutatásra a nagy létszámú közönség előtt.

A Kurultaj külföldi vendégei a Heritage of Scribes c. angol nyelvű szakkkönyvből – amely a rovás íráscsalád kapcsolatát tárja fel Eurázsia történeti írásrendszereivel – kaptak ajándékba a Rovás Alapítvány felajánlásaként. Közülük sokan a Rovás Sátort is felkeresték személyesen.

Örömteli volt látni, hogy a nemzeti rendezvényeken egyre több árus írja ki – többnyire jelentős hibák nélkül – boltjának vagy árujának a nevét székely-magyar rovással. 

A Rovás Sátor munkájában résztvevő emberek munkáját ezúton is köszönjük.

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

 

Share