Terra Siculorum – nyertes logó

alt

A nyertes – rovásfeliratos – Terra Siculorum logót már használják Sepsiszentgyörgy városában. Kár, hogy a “frissített” rovásfelirat betűtípusa kezdetleges és hibás is.

 

Pályázat – Terra Siculorum – 2021

Ahogyan korábban hírt adtunk róla, pályázatot írtak ki Sepsiszentgyörgy Európai Kulturális Főváros címért való vetélkedésében egy olyan logóra, melyben a székely-magyar rovás is szerepel. Sajnos már a pályázat kiírásában is gond volt a rovásfelirattal, mind szakmailag, mind pedig esztétikai vonatkozásban. Portálunk azonban segített a pályázóknak mindkét kérdésben, melynek eredményeképp sok igényes rovásfeliratos logó született. A kérdés csak az, hogy a nyertes alkotást miért kellett “visszabutítani” a suta és hibás zászlókészítés folyamán?

(Rovás Infó)

Fésüs Tamás nyerte a Terra Siculorum logópályázatát

 

alt

Fésüs Tamás nyertes logója, helyes rovásfelirattal

Fésüs Tamás reklámgrafikus nyerte meg a Terra Siculorum logópályázatot, a zsűri szakmai szempontokat, de a facebook szavazást is figyelembe véve hozta meg végső döntését. A nyílt logópályázatra eredetileg 198 terv érkezett be, ebből a héttagú szakmai zsűri első körben tízet választott ki, amelyeket közönségszavazásra is bocsátottak.

A nyertes pályamunka, a zsűri értékelése szerint, a virágmotívumot olyan módon használja, hogy releváns tartalmat tud felmutatni mind a fiatal, mind az idősebb generáció számára. Bátran és formabontóan nyúl egy ősi szimbólumhoz, tisztelve azt, de megnyitja mégis az új értelmezés lehetőségét. Központi motívumként kezeli a régióban, a közösségben való gondolkodást, de mutatja a sokszínűséget is, amely jellemzi Székelyföldet – megjelenik benne a rész és egész viszonya, a sok kis elem, amely létrehozza az egészet. A zsűri szerint tartalmi szempontból könnyen befogadható, jó az összhang a grafika és a tipográfiai elemek között, megfelelően ötvöződik a design és a koncepció, a funkcionalitás és a játékosság, a jelen és a hagyomány – mindez kortárs formai megfogalmazásban.

A zsűri értékelése szerint számos olyan pályamunka érkezett be, amely mögött nem volt tartalmilag jól átgondolt és ki is dolgozott koncepció, ugyanakkor tartalommal feltöltött, de éretlen formai kivitelezésű logókkal is neveztek be.

A beérkezett pályamunkák közül Fésüs Tamás terve felelt meg a legjobban a kiíró által megszabott iránynak – formai szempontból is, mind az elemeket, mind a színeket tekintve olyan tág mozgási lehetőséget biztosít, amely különböző alkalmazásokban, nyomtatva és multimediális eszközökön is működőképes és izgalmas. A végső eredményben 60 százalékot számított a szakmai zsűrizés által kialakult rangsor, 40 százalékban pedig a közösségi értékelés rangsora.

A zsűri tagjai Damokos Csaba képzőművész, grafikus-designer, az UAP sepsiszentgyörgyi fiókjának elnöke, Elekes Gyula képzőművész, a székelyudvarhelyi Művelődési Ház igazgatója, Ménessy Kinga, a Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatal Városimázs Irodájának vezetője, Siklódi Zsolt képzőművész, grafikus, a gyergyószárhegyi KorkéP alkotótábor alapító szervezője, a gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ művészeti vezetője, Soós Róbert, a Zebramedia ügynökség vezetője, Vetró Bodoni Barnabás képzőművész, a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér munkatársa. A zsűri elnöke Tamás Barta Mónika, a TERRA SICULORUM 2021 projektcsapat arculati felelőse, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának Városimázs Irodájának vezetője.

Mint ismeretes, Sepsiszentgyörgy önkormányzata tavasszal jelentette be, hogy megpályázza Székelyföld nevében Európa Kulturális Fővárosa díját 2021-ben, a kezdeményezést támogatták a székelyföldi önkormányzatok.

(Új Magyar Szó online – eredeti cikk)

Terv kiváló, a kivitelezés nem

A logó életének fázisaiban külön életet él a rovásfelirat is. A Rovás Infó felhívására a logópályázaton résztvevők a kiírásban található hibás felirat helyett, letöltötték a Terra Siculorum rovásfeliratot innen. Ennek hatására a későbbi nyertes, Fésüs Tamás grafikus is javított a pályaművén. Sajnos a molinók készítésekor az Önkormányzat kérésére más – régebbi – betűtípust helyeztek be, aminek folyamán ráadásul egy másik hiba is keletkezett: a megváltoztatott rovásfeliratba tükrözve kerül az I betű.

Sajnálhatjuk, hogy az igényes és ötletes logó mellé egy hibás és igénytelen rovásfelirat került, de 2021-ig van még idő a javításra…  Reméljük, hogy az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése esetén a helyi önkormányzat mind a rovást, mint pedig a kivitelezést tekintve a szakmaiságot tűzi ki elsődleges célul, vagy legalább egy hozzáértővel elolvastatják a feliratokat nyomtatás előtt…

alt

Fésüs Tamás korábbi tervjavaslata, még a javítás előtti híbás írásiránnyal 

alt

Sepsiszentgyörgyön kirakott hibás molinó – kezdetleges betűforma és tükrözött I betű (Rovás Infó felvétele)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share