Rováskutató kastélya

Balatonszepezd

Ha élne Sebestyén Gyula, akkor a mai álnemzeti rovásguruk szórnák a szitkot rá… mert kastélyt mert álmodni Balatonszepezdre, ahol egy rovásos emlékmű is hirdeti nevét.

 

A balatonszepezdi kastély rováskutató tulajdonosa 

Mi köze a balatonszepezdi Sir David Balaton Kastélynak a magyar rovásíráshoz? És miért akarnak a biciklisek kastélyban nyaralni? A kastély falai némán is mesélnek.

alt

A balatonszepezdi Sir David Kastélyszálló egy hektáros parkjával és impozáns épületével jól megbújik a park száz éves fái között. Olyannyira, hogy a 71-es úton autózóknak sokszor fel sem tűnik a nyaralóházak hosszú sorában különösnek mondható jelenség.

A kastélyt 1906-ban dr. Sebestyén Gyula néprajztudós álmodta és építtette meg. Az ő nevéhez fűződik a magyar rovásírás jeleinek megfejtése. 1946-ban annak rendje és módja szerint ezt a kastélyt is államosították. A sors fintora, hogy az egykor csak arisztokrata urakat és finom hölgyeket látott kastély ezután évtizedekig a várpalotai bányák üdülőjeként működött. A privatizáció éveiben ismét magántulajdonba került. Ekkor kívül-belül angol reneszánsz stílusban újították fel. Tizenhét évvel ezelőtt jelenlegi tulajdonosa, egy olasz üzletember vásárolta meg. Az ő fiáról kapta a Sir David kastély elnevezést, és itt-ott a szobák enteriőrjében is tetten érhető az olasz ízlés.

(welovebalaton.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share