Rovásjegyeket a cégeknek – 1928

alt

A rovás alkalmazásának ötlete a gazdasági életben nem újkeletű. A Tolnai új világlexikona korát megelőzve látott a jövőbe.

 

Tolnai Világ Lexikona – 11. kötet – 1928

Alcíme szerint “az általános tudás és műveltség tára”. Bevezetőjükben a modern szemlélet mellett tették le a voksukat, így igaz ez a rovásra is. 

“Ez a mű hivatva lesz arra, hogy felvilágosodottságot és modern tudást terjesszen minden egyes olvasónk házába. A nagy munka szerkesztésében részt vett országunk szellemi életének színe-java, egyetemi tanárok, tudósok, írók, akik közül száznak az arcképét itt be is mutatjuk. Fogadják olvasóink munkánkat olyan szeretettel, mint ahogy régi lexikonunkat fogadták. A Tolnai Világlexikona szerkesztősége? (forrás: Wikipédia)

A Magyar írás címszó alatt bő egy oldal ismertetőt kapunk a rovásról. “Magyar írás, azoknak a régi, rovásírásos betűjegyeknek rendszere, melyek az ősi, honfoglalás előtti magyar írásmód ábécéjeként tekinthetők.”

A Telegdi Rudimentájának 1598-as ábécéjével valamint az énlakai rovásfelirattal illusztrált cikk végén találjuk az alábbi tanulságos és jövőbelátó mondatot:

“Mindezekkel dokumentáljuk ősiségünk egyik tanujelét, ősi műveltségünk kétségtelen bizonyítékát. S kívánatos volna, ha ezek a mindenképpen artisztikus rovásjegyek – mint dekoratív elemek maradandóan bevonulnának az iparművészet, díszítőművészet elemei közé. Magyar könyv- és cégjegyzéseknél is mint eredeti jelentőségű jegyek sikerrel volnának fölhasználhatók.”

Az 1928-ban megfogalmazott javaslat éppen modern, jövőt alakító lehetőségként épít a rovásműveltségre – a tudományos eredményekre támaszkodva. Mert a teljes cikk a tudományos élet szereplőinek munkájára hivatkozik, pl. Németh Gyulára, Melich Jánosra a Magyar Nyelv folyóiratból idéznek. Ez időre teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy nem koholmány a rovásírás. Ma, 2014-ben a gazdasági élet szereplői kezdik lassan kapisgálni a rovásban rejlő marketing-lehetőségeket, a tudományos élet pedig ismét visszaért oda, ahol majd száz éve már járt: a rovás nem kitaláció. Használata ellen pedig semmilyen ok, érv nem állja már meg a helyét. 

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share