Rovás aláírás a választáson

Újabb és újabb ötletekkel áll elő a rovótársadalom, hogy megszokottá és természetessé tegye a rovás aláírások hivatalos használatát. Választási rovás.

Rovás – természetesen hivatalos

A Rovás Alapítvány civil mozgalmat kezdeményezett, hogy a hivatali ügyintézésben, igazolványok, jogosítványok, banki aláírási címpéldányok aláírás mezőibe – aki szeretne élni ezzel a lehetőséggel – rovással írja alá nevét!

A Rovás Alapítvány nevéhez fűzödik az a sikeres kezdeményezés is, amely a mai jogi keretek közé helyezte a rovástábla állításokat. Ezzel robbanásszerűen terjedtek a rovástáblák – immár kilépve a hagyományőrzés szűk keretéből. Ezt a hatást szeretné megismételni az “Írd alá neved rovással!” mozgalom is, amelynek első fecskéiről már korábban is beszámolt a Rovás Infó.

A mozgalom sikeresnek bizonyul, hiszen egyre több híradás szól a különféle példákról, melyek mintaként szolgálnak a rovótársadalom számára is. Az igazolványokon túl a hivatalos iratok is jó terepnek tűnnek, hiszen láttunk már házassági anyakönyvet, szerződést is aláróva. Most viszont egy új érdekességről adunk hírt. Bittó Zsolt rovással írta alá a választólapok átvételét.

bittzsolt2

Rovásos aláírás (Bittó Zsolt)

Rovás a választáson is

A Rovás Infó most is kíváncsi volt a történetre ezért Bittó Zsolttal interjút készített az első rovásalkalmazásról a választási rendszerben.

Hogy jutott eszedbe, hogy rovással írj alá?

– Szeretem a rovásírást, és örülnék, ha minél több magyar ember használná ezt az írásmódunkat akár a mindennapokban, így a hivatalos ügyek intézésében – akár a választásokon is.

Szóltál-e a bizottságnak, hogy rovással fogsz aláírni?

– Nem jelentettem be, nem láttam szükségesnek jelezni. Illetve kíváncsi is voltam, hogy milyen lesz a spontán reakciójuk, ha meglátják a rovásos aláírást.

Mi volt a reakció a bizottság részéről. Miket mondtak?

– Nem volt meglepődés, vagy legalább is nem mutatták ki. Csak furcsán, nézett rám a szavazóbiztos hölgy. Azért én felvilágosítottam róla, hogy mi is az, amit lát..

Nem volt-e gond, hogy fényképeztél?

– Nem voltam biztos benne, hogy szabad-e, ezért nem is szóltam előre. De ez sem jelentett gondot és számomra fontos volt, hogy a rovástörténeti pillanatról legyen bizonyíték.

Hogy látod a rovás hivatalos használatának jövőjét?

– Kell, hogy legyen jövője, hiszen a múltja is óriási. Kapásból cáfolja az “ezeréves történelmünk” teóriáját. Van mire büszkék lennünk, hiszen kevés mai nemzet mondhatja el, hogy ma is saját írását használja.

Van-e még hasonló ötleted a rováshasználatra?

Igen, ROVÁSÍRÁST AZ ALAPTANTERVE IS! Egyre többen szeretnénk, hogy nemzeti írásunk benne legyen az alaptantervben is, történelmi értéke miatt. A gyerekek fogékonyak erre, és biztos vagyok benne, hogy szívesen elsajátítanák. S innentől kezdve csak egy lépés, hogy érdekelje Őket a valós történelmünk is. A kezdeményezésről, s annak folyamatáról ezen a Facebook oldalon tudhatnak meg többet azok, akik szimpatizálnak az ötlettel:

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share