Rovás a híradóban – két véglet

Veszekedés

A közelmúlt “hivatalos” tudománya részéről teljes elutasítás, a naiv amatőröktől pedig hagymázas fantázia a két végletes álláspont a rovásműveltséggel kapcsolatosan. Bulvár-híradó.

Zsák a foltját

A Hír 24 rövid híradása teljesen bulvár kategóriára sikeredett, s úgy tűnik a szerkesztők igyekeztek valami VV-stílusú párbajt összehozni. A színvonal össze is jött, hiszen a híradás már felvezetője hemzseg a hibáktól és önellentmondásoktól – mint például: “… (a rovás) igazán magyar a tudomány mai állása szerint sosem volt, csak a magyarsághoz köthető…” (teccik érteni?).

A valóság-show jellegűre vágott rovás-párbaj egyik játékosa Szakács Gábor, zenész, idegenvezető (?) … partnere pedig Vásáry István, az ELTE tanára. Szakács eszemfuttatásának csúcsa, amikor már a kínai írást (meg a nyelvet …) is a tizenezer éves – akarom mondani “harmincezér-háromszázezér” (Szalacsi Sándor után szabadon) éves – ősrovásból származtatja, és sajnálja azt a milliárdnyi kínait, hogy így kitoltak saját magukkal, hogy a magyar rovásjelek “összerótt, tulburjánzott fajtáját” fabirkálták át kínai jelekké 🙂

Ezzel szemben viszont Vásáry kerek-perec kijelenti, hogy a székely-magyar rovás nem része a magyar identitásnak és csak addig lehet “ártalmatlan passzió”, míg az kizárólag a szórakozás vagy társasjáték (tehát nem funkcionális írásrendszer, vagy esetleg a magyar szellemi örökség) szerepént tölti be. De a végén a két játékos csak talált egy közös pontot: mindketten rettegnek egy jót a Jobbik-tól.

mokaKórtermek harca – főszerepben: VV-Gabi és VV-Pisti – a következő cikkben és videóban található. Bár az egész történet inkább szomorúan magyar valóság, de maga a riport minden másodperce garantált tragikomikus kacajt varázsol napunkba. 

Rovásírás: nem leszek magyarabb tőle

http://www.youtube.com/watch?v=WsVHI3Heyrw
Az ELTE professzora nem lesz magyarabb és kevésbé magyar sem attól, hogy rovásírással kiírja a nevét az ajtóra.

“Addig ártalmatlan passzió, amíg szórakozásként tekintenek rá, de mikor megpróbálják a magyar világkép szerves részéve tenni, azt visszautasítom” – mondta Vásáry István, az ELTE professzora.

A Hír 24 riportjában megszólaló rovásíró kört vezető Szakács Gábor szerint viszont a rovásírás a legősibb írás a világon.

(Mandiner.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share