FB csoport – Rovás aláírás

Óriási siker és érdeklődés övezi a Rovás Alapítvány legújabb kezdeményezését. Írd alá a neved rovással – Facebook csoport is alakult.

 Felhívás – Írd alá nevedet rovással!

A Rovás Alapítvány – a sikeres rovás helynévtábla állítási rendszerhez hasonlóan – civil mozgalmat kezdeményezett, hogy a hivatali ügyintézésben, igazolványok, jogosítványok, banki aláírási címpéldányok aláírás mezőibe – aki szeretne élni ezzel a lehetőséggel – rovással írja alá nevét!

A kezdeményezés átütő sikert ért el néhány hónap alatt. Az okmányirodák minden bizonnyal követték az eseményeket és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala is állást foglalt az ügyben. A média gyorsan felkapta a témát és szerencsére helyesen mérték fel azt, hogy a cikizés nem hoz számukra nézettséget, de az ügy tényszerűen izgalmas tárgyalása érdeklődésre tart számot.

Sajtószemle:

Előremutató példák:

Tapasztalatcsere – Facebook csoport

A Rovás Infó egy külön Facebook csoportot hozott létre, ahol a hivatalos rováshasználat élcsapata és az érdeklődők cserélhetik ki tapasztalataikat, adhatnak tanácsot és beszélhetnek meg újabb ötleteket a téméval kapcsolatban. A csoport szeretettel várja az érdeklődőket és a csatlakozni vágyókat a Facebook-on.

Lehet-e rovásos aláírásom? – IGEN

Az illetékes hatóság, a személyi adatokat és a lakcímeket nyilvántartó Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala szerint az aláírásnak nem kell olvashatónak lennie, tehát akár rovásírással is készülhet. Egy megkötés van: minden hivatalos iratot úgy kell aláírni, ahogy az a személyiben van.

A KEK KH tájékoztatása szerint az aláírás egy azonosító eszköz, ami nagyon fontos akkor, amikor az egymással szemben ülők nem ismerik egymást: például a hatóságok előtt, de egy bankban is. Ilyenkor a személyi igazolvány (vagy jogosítvány, útlevél) alapján csak a fényképről és az aláírásról derül ki, hogy tényleg az az ember ül-e velünk szemben, akinek az iratait és az általa aláírt szerződést a kezünkben tartjuk.

Az aláírás a törvény szerint: A polgár aláírása: születési vagy házassági családi és utónevének az általa használt és elismert írásképe.

Tehát az aláírásnak a törvény alapján sem kell olvashatónak lennie, a lényeg az, hogy az azt használó személy ezt használja és ezt tartsa a saját aláírásának.

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share