Tablóverseny az Indexen

alt

Az Index által beválogatott 10 választható tablókép között választhatjuk a teljesen rovott tablót is, a Weiss Manfréd iskoláét. Sajtótörténeti kuriózum: csak rovással ismertetik a rovásos tablót!

A 10 legerősebb tablókép! Önnél melyik a nyerő?

Ezzel a címmel indított szavazást az Index (Dezső András a szerzője). A tíz tablókép ismertetője között ott szerepel a Weiss Manfréd iskola tablóképe is. Örömünkre szolgál, hogy az Index sajtótörténelmet írt, amikor 2014.05.11-én ezt a cikket megjelentette, hiszen a tablóhoz tartozó rövid ismertetőt bizony rovással írták ki.

Így már csak a rovásszövegben előforduló hibákra kell csak felhívnunk a figyelmet. Az történhetett ugyanis, hogy valamely kezdetleges rovás-fordítóval készült a szöveg, a használt betűk tipográfiája pedig két évtizedes lemaradásban van.

 indextablopalyazat

Rovásos mondat latinbetűs olvasata az Index oldalán (korrigálva):

IIII. A Veiss Manfréd Szakközépiskola és Kollégium 12/d osztályának tablóképe követte a kor divatját. Azért arra kíváncsiak lennénk, hogy ha nem lenne képi segítség, akkor a diákok és a tanárok közül hányan ismernék fel a saját nevüket. De ez legyen az ő dolguk.

Hibajegyzék:

  • Nagybetű nincs a szövegben, tehát latinbetűre való visszaírásnál nincs támpontunk.
  • sorszám: 4. = IIII – helyes ugyan, mert nem római módra IV. De nem az I betűt kell átírni rovás I-re, hanem bizony a rovás SZ-t kell használni, amely az egy számjele is. Most négy darab i betűt látunk egymás mellett.
  • WEISS név írása: ahogy a tablón, úgy itt is hibás: VEISS. Helyesen két megoldás lehet: vagy hangzósítva írjuk (VEISZ esetleg VEJSZ), vagy betű szerinti átírással (WEISS).

 

 

weiss helyesrovas

Weiss családnév átírása: 1) helytelen 2) betű szerint rovásítva 3) hangzás szerint rovásítva

  • Az AK rovásjel téves használata: SZAKKÖZÉPISKOLA, OSZTÁLYNAK, KÍVÁNCSIAK, AKKOR szóban az AK-ot szótagjelként használják. Ez a K jel a mély hangrendű szavakban lévő K jelölésére szolgál vagy a szóvégi K-t írjuk így. 
  • Sajnos több sebből vérzik a 12.d osztály jelölése. Eredetileg római számként így nézett ki: XII. d. Ebből sajnos az X jelét K-SZ jellé sikerült átírni, ami önmagában hiba, hiszen az X ezúttal nem iksz, hanem 10-es szám jele a római számsorban. A római X (10) grafémája teljesen azonos a rovás 10-esével. A két I (római 1-es) pedig i betűvé alakult. Így lett ‘kszii’ a 12-ből…

Mindezek ellenére reméljük, hogy egyre több rovásos szöveg jelenik meg a jövőben az Index oldalain is, amelyhez szívesen biztosítunk hibátlan és esztétikus feliratokat segítségképpen.

(Index.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share