Rovás a személyin – az első hölgy

Nagy Krisztina is csatlakozott a rovott személyi igazolványtulajdonosok klubjába, ahol eddig csak fiúk voltak.

Első hölgy, aki rovással írta alá a személyijét

A Rovás Alapítvány civil mozgalmat kezdeményezett, hogy a hivatali ügyintézésben, igazolványok, jogosítványok, banki aláírási címpéldányok aláírás mezőibe – aki szeretne élni ezzel a lehetőséggel – rovással írja alá nevét!

A Rovás Alapítvány nevéhez fűzödik az a sikeres kezdeményezés is, amely a mai jogi keretek közé helyezte a rovástábla állításokat. Ezzel robbanásszerűen terjedtek a rovástáblák – immár kilépve a hagyományőrzés szűk keretéből. Ezt a hatást szeretné megismételni az “Írd alá neved rovással!” mozgalom is, amelynek első fecskéiről már korábban is beszámolt a Rovás Infó.

A felhívásra megmozdult a rovótársadalom és szinte naponta érkeznek a beszámolók a büszke igazolványtulajdonosoktól. Eddig azonban csak férfiak igazolványait láthattuk, de végre itt az első hölgy. Szívből gratulálunk neki!

nagy krisztina2

Nagy Krisztina rovásos személyi igazolványa (2014. április)

 

Aki válaszol: Nagy Krisztina 

1. Rövid bemutatkozás

Nagy Krisztina, 34 éves. Egy fiú gyermek édesanyja vagyok. Jánoshalmán élek.

2. Mióta és hogyan foglalkozol a rovásműveltséggel?

2-3 éve kezdtem el tanulni először róni, utána pedig olvasni is. Első rovásírással írt könyvem a Hét meg hét magyar népmese volt. Azóta rendszeresen foglalkozom vele. Szeretnék olyan szinten olvasni, mint a latinbetűs írással készült könyvet. Egyre több helyre becsempészem (mézeskalács díszítés, gyermekem ajtaja, pavilonon ‘Isten hozott’ fölirat, saját készítésű tarsoly).

nagykrisztinamzesbb

Nagy Krisztina saját készítésű rovásjeles mézeskalácsai

nagykrisztinatarsoly

Nagy Krisztina saját készítésű tarsolya – KRISZTI rovásfelirattal

3. Hogy jött az ötlet, hogy személyik okmányt hivatalosan alárójjál?

Mikor megláttam az első igazolványt, azt hittem, hogy photoshop. Utána láttam a cikkeket a Rovás Infón és éreztem, hogy én is így szeretnék aláírni.

4. Mi volt az okmányiroda reakciója, hogyan zajlott a hivatalos ügymenet?

Először mikor bementem az okmányirodába és előadtam, hogy mit szeretnék, azt mondták, hogy ezt biztosan nem lehet megcsinálni. Erre mondtam, hogy olvastam cikkeket és abból úgy tűnt, hogy valós és lehet róni az igazolványon. Kérték, hogy küldjem el a cikkeket, amit aznap meg is tettem és pár nap múlva bementem újra.

Telefonáltak egy rövidet és már töltöttük is a papírokat. Felhívták a figyelmem, hogy ha elkészül, akkor mindenhol rónom kell a nevemet. Mondtam nekik, hogy pont ez a lényeg. Külön öröm, hogy az Európai Parlamenti választásokon szavazatszámláló leszek, így már urna is lesz rovással aláírva. Mikor bementem az elkészült okmányért, mosolyogva adták oda és megkértek várjak még egy kicsit, mert megszeretnék nézni a többiek is. Még annyit mondtak, hogy ha más is szeretne ilyet, akkor nyugodtan menjen, most már tudják miről van szó.

5. Milyen véleményeket hallottál eddig az akciódról?

A nagy átlagnak tetszett. Eddig egy ember volt, aki szerint ez egy új betegség és hülye, aki megcsináltatja. Véleménye szerint nem értjük a jeleket, csak a nevünket tudjuk így aláírni. Szerintem, aki róni szeretne, az tud is róni, de nem magyarázkodom. Úgy gondolom, aki ennyire támad, azzal nincs mit kezdeni. Az analfabétákhoz hasonlította az aláírást, mondván, ugyanaz mintha X-eket írnék.

6. Mit tanácsolsz azoknak, akiknek megtetszett az ötleted?

Kinyomtatni egy cikket és azal érkezni az okmányirodába. És megkérni őket, hogy telefonáljanak a központba, mert ott már találkoztak vele és azonnal lehet tölteni a papírokat.

7. Hogyan látod a rováshasználat jövőjét?

Azt gondolom, hogy egyre elterjedtebb és népszerűbb lesz. Ebben sokat segítenek az igazolványok és a helyiségnév táblák és a könyvek is. Az is nagy eredmény, ha az emberek felismerik a rovást. A gyermekem ötödikes és a történelem könyvében van rovás ABC. Tehát van haladás és ez a fontos.

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share