Kamu érdekességek nyelvünkről

A Humbug.blog utánajárt néhány – a magyar nyelvvel kapcsolatos – mítosznak. Rovásleletek is terítékre kerültek az Index.hu2-n közölt cikkben.

 

Index cikk margójára

Kovács Nándornak a Humbug.blog-on megjelent figyelemre méltó cikkét vette át az Index2. Sajnos a cikk bevezető illusztrációja éppen egy valódi és jól dokumentált, tehát véletlenül sem kamu rovásemlék… A XV. századra datált székelyderzsi rovásfelirat bizony ennél többet érdemelne. A felirat legismertebb olvasata: “Miklos Anti Papp”. 

alt

Kamu érdekességek a magyar nyelvről (Index.hu)

A Szabadonébredők oldalon találtam egy cikket, amiben 9 érdekes és kevésbé közismert tényt lehet olvasni a magyar nyelvről. Nem nehéz kitalálni, hogy ez ismét egy olyan “tény” gyűjtemény, mint például amiről a “Mire is legyünk büszkék?” című bejegyzésemben már egyszer írtam. Ezúttal nem fogok mindegyik állításon végigmenni, mert van pár olyan, amivel egyszerűen nem lehet mit kezdeni.

alt

Tudtad-e, hogy a magyar nyelv legrégibb emlékei közül egy kőbevésett magyar rovásírás található az észak-amerikai Újfundland (Új Skócia) Yarmout öblénél? Ezt a 992-ben állított, ma 1005 éves nemrég megfejtett emléket Amerika első felfedezőiről dokumentálta Tyrkir, aki a vikingekkel együtt végrehajtott tettett magyar rovásírással, kőbe vésve örökítette meg. Samuel Laing (1844 London) állapította meg elsőként, hogy Tyrkir magyar volt. Az izlandi nyelvben a ?Tyrkir? a ?Turk? megfelelője, amelyet arab, görög és török források egyöntetűen turkok-ként a magyarok jelölésére használtak.

Ezt az 1700-as években megtalált követ (181 kilós) ma a Yarmout Country Museum-ban őrzik. A szöveget nem skandináv rúnákkal írták, hanem magyar rovásírással. Ezt a szöveget 1984-ben Budapesten fejtette meg Szilva Lajosné és így szól: ?Ericson járt e hejen is sok társával?.

A nyest.hu és a Szkeptikus blog is eléggé részletesen foglalkozott ezzel az állítással, és még csak nem is kellett sokat kutatnom utána. Röviden a cikkek lényege így összegezhető: valóban van egy olyan “rejtélyes” kő Yarmouth County (és nem Country) múzeumában, ez a Fletcher-kő, amit 1812-ben az obsitos felcser, Dr. Richard Fletcher talált meg, és róla nevezték el a követ. A kövön olvasható feliratok körül jelenleg is vannak viták. Egyesek szerint óészaki rúnák láthatók rajta, mások szerint pedig az egész egy ügyes átverés, de semmiképp sem magyar rovásírás.

Dr. Richard Fletchernek egyik egyenes ági leszármazottja szerint ?a családi legendárium szerint ő csak viccből csinálta?. (Forrás: Charles Spencer Goldring : The Yarmouth “Runic Stone” 1975). A kövön nem olvasható ki az a szöveg, amit Szilva Lajosné állítólag megfejtett, de most már abban is kételkedek, hogy egyáltalán létezett ő. A hivatkozott másik “tudós”, Samuel Laing nyelvész azonban biztosan nem létezik.

Tudtad-e, hogy a British Museum könyvtárában a legértékesebb közép-európai ősnyomtatvány szövege így kezdődik: ?Az Ephesom helyeknek yrth Zent Pál levelének elsew capitoliuma?? Keletkezésének időpontja 1533, és magyarul íródott.

Csak magyar nyelvű találatokat adott a Google, ami pedig angolul volt, az pár túlbuzgó magyar által készített, a szöveg angolra fordított változata volt csupán. Tulajdonképpen csak másolatok, másolatait lehet találni, ahol szóról szóra ugyanazt átvették. Ez elég kevés ahhoz, hogy igaznak lehessen tekinteni.

(…)

(Index.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share