Kőrösi Csoma Napok – 2014

Színvonalas előadásokkal ünnepelték a 25. Kőrösi Csoma Napokat, amelyre a Rovás Alapítvány is meghívást kapott, így a rovásműveltség is terítékre került.

Negyedszázados jubileumot ünnepeltek a Kőrösi Csoma Napokon

A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület huszonöt éve minden évben tudományos konferenciával, hagyományőrző előadásokkal, képzőművészeti kiállítással tiszteleg a hely legnagyobb szülöttének emléke előtt. A múlt héten megrendezett jubileumi rendezvénysorozaton a Nemzeti Művelődési Intézetet Závogyán Magdolna főigazgató képviselte, aki örömét fejezte ki, hogy a kiállítási anyag szállításával az intézmény hozzájárulhat a rendezvénysorozat keretében megrendezett tárlat sikeres lebonyolításához.

“Az igazság keresése” Tudományos Konferencia április 10-12-e között, több mint negyven előadó részvételével, külhoni és anyaországi résztvevők közreműködésével, érdeklődő médianyilvánosságtól kísérve zajlott le Kovásznán a Hephaisztosz Szálló konferenciatermében. A tanácskozás résztvevői többek között értekezést halhattak a magyarországi tatárjárás történeti mondáiról, a sztúpaépítésről, a rovás íráscsalád és annak keleti kapcsolatairól, a sztyeppei napkultusz emlékeiről (részletes program) majd megtekinthették Sára Balázs Őseink nyomában (magyarok az eurázsiai sztyeppén) című dokumentumfilmjét.

A háromnapos rendezvényen a tudományos előadások mellett kulturális programok, kiállítások is színesítették a jubileumi eseménysorozatot.

A névadó születésének 230. évfordulóján, csütörtökön a Kőrösi Csoma Sándor Líceum ünnepi műsorral adózott Kőrösi Csoma Sándor emlékének. A rendezvénysorozathoz kapcsolódva közel 800 diák részvételével zajlottak tantárgyi-, sport- és tehetségkutató versenyek.

A Csoma-napok ünnepélyes megnyitója koszorúzással kezdődött a kovásznai Csoma-szobornál, majd a Művelődési Központban folytatódott, ahol Zákonyi Botond a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövete dicsérettel illette a helyieket, akik 25 éve ápolják Csoma Sándor hagyatékát.

Csütörtök délután Városi Képtárban nyílt a Nyomok címmel megrendezett képzőművészeti kiállítás. Az idei Csoma-tárlat címét a meghívott Köllő Margit sepsiszentgyörgyi grafikusművész hasonló című sorozata adta, akit Gazda József a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület elnöke köszöntött hetvenedik születésnapja alkalmából.

Pénteken a debreceni Ady Endre Gimnázium diákjai mutattak be négy színdarabot, majd szombaton Csomakőrösön, Kőrösi Csoma Sándor szülőfalujában folytatódott az ünnepségsorozat. A református templomban megtartott istentisztelet után, a résztvevők elhelyezték a kegyelet mécseseit és megkoszorúzták Kőrösi Csoma Sándor mellszobrát.

Az eseménysorozat és tudományos tanácskozás záróakkordjaként az egyesület díját, a Kőrösi Csoma Sándor-emlékérmet a budapesti dr. Csáji László Koppány költő, kulturális antropológus, néprajzkutató vehette át Gazda Józseftől.

(Nemzeti Művelődési Intézet – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share