Rovástábla – Füzér

Múltunk ismét élővé válik: a füzéri vár újjáépítésre kerül, ahogy az új egységes rovástábla is a szellemi megújulást hirdeti.

Nemzeti Koronaórző Emlékhely

A Füzéri Várgondnokság ?Élő vár Zemplénben? című fejlesztése keretében, a Füzéri vár Palotaszárnyának és Várkápolnájának helyreállítása során, a Tárház is újjáépítésre kerül, Nemzeti Koronaőrzési Emlékhely kialakításával. A Magyar Szent Korona emlékhelyének méltó kialakításáról a tervezők, a kiállítás kurátor, a szakértők és a füzéri lakosság véleménye alapján közös gondolkodás kezdődött el, melynek első állomása 2014. március 21-én megrendezésre került: Füzér-Felsővár, Nemzeti Koronaőrző Emlékhely tervezését előkészítő I. konferencia és tanácskozás. 

A konferencia előadóinak javaslatára, 2014. március 21. péntek Füzér Község Önkormányzata a községhatárnál felavatták Füzér rovástábláját.

fuzer1

A várgondnokság udvarától kis séta a községhatárhoz négy történelmi zászlóval indultak a táblaavatók. A Himnusz eléneklése után Horváth Jenő polgármester és Rumi Tamás rováskutató üdvözölte a megjelenteket. Dr. Wittner Mária 1956-os szabadságharcos és országgyűlési képviselő asszony ünnepi beszéde után a rovástábla leleplezése és felszentelése következett, melyben közreműködtek Oroszy Ákosné Nagyházi Erzsébet tiszteletes asszony, Tóth Gábor atya. A  tavaszi napéjegyenlőség napján tartott ünnepség estébe hajló részében a Magyar Hiszekegy, a Székely Himnusz és a Szózat csendült fel – a  Cseppelényi György Énekkar és Perényi Péter Általános Iskola tanulóival. A kb. 100 résztvevőt ezután állofogadás várta a füzéri vár látogatóközpontjában. 

fuzer2

Füzér lakosságának ötöde jelent meg az eseményen, példát mutatva, hogy újjá lehet építeni történelmünket, akár egy várat vagy csak egy rovástáblát is. A Rendezvénysorozat következő állomása 2014 májusában nyílik meg: Szelényi Károly fotóművész Magyar Szent Koronáról készített fotósorozata lesz látható a Füzéri Várgondnokságban.

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share