Rovás és szépírás

A rovásműveltség és a művészet kapcsolata lendületesen fejlődik. Érdekes versenyről kaptunk hírt: Rovás és kalligráfia.

VERSENYEK: Szépírás III. és Ékes Rovás I.

Néha az ember nem is gondolja, hogy tényleg hagyomány teremthető egy kis munkával, és ennek a hagyománynak töretlenül lesznek is követői.

Erre föl most már harmadszor érkeznek halomszámra pályamunkák a csepeli WEISS MANFRÉD Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium falai között megrendezett szépírás versenyre. Nem szépíró, szépírás. A kézírás szépsége kerül díjazásra. Nem speciálisan kalligrafikus betűk, hanem mindenkitől úgy, ahogy azt ő szépnek érzi. Az a verseny neve is: SZÉPÍRÁS A KÉZÍRÁS. És idén már ott van egy “III.” is a cím után.

alt

Amikor az első alkalommal segíteni kezdtem a bírálati szempontok és a zsűrizés környékén, izgultunk is rendesen, mert halvány fogalmunk sem volt, hogy érdekel-e bárkit is egy ilyen felhívás. Hát, több, mint kétszáz írás érkezett be. Aztán a másodikra is. És ez a harmadik “évad” is kétszáztíz feletti pályamunka elbírálását jelenti az első fordulóban, hogy kiderüljön, kik lesznek a döntősök.

A dolog viszont itt még nem állt meg. Várkonyi tanár úr ötlete nyomán a latin betűkkel párhuzamosan idén elindult az “ÉKES ROVÁS” verseny is. Nem pusztán a rovásírás tudományának a megcsillantása, annak számos versenye van mindenfelé, hanem a “szép rovás szempontjai érvényesülnek, tehát: összkép, elhelyezés, egyenletesség, betűformázás, illetve bármilyen rajzos, grafikai gazdagítása a rovott szövegnek”, hogy a kiírásból idézzek.

Erre is érkezett olyan hetven körüli pályamunka. Szerintem a rovás ilyen megközelítésében ez briliáns kezdés.

Lesz hát dolgunk, átnézni. A döntősökkel meg majd találkozunk április 9-én, a Kollégium dísztermében a végső megmérettetésre 🙂


(Eredeti cikk – Kallinapló, Képek forrása: http://wm-iskola.hu/)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share