Provokáció – Kovászna

Az “EU-konform” román fennhatóságú területeken mindennapos az etnikai alapú elnyomás és megaláztatás. Ismét rovásfeliratot (is) gyaláztak Kovásznán.

A fehér fekete, s a fekete fehér…

Érdekes megfigyelni, ahogy általában a szélsőségesnek kikiáltott, üldözött, kitiltott (stb.) személyek és szervezetek bűnelkövetés híján csak – kirakatnak szánt – koncepciós perekben kerülnek elítélésre a hatályos törvények alapján, addig a “haladó” ideológiák “ojropéer” egyedei fényes nappal fenyegetnek, törnek-zúznak és rongálnak. Kínos csend…

Ezt a kettős mércét nap mint nap tapasztalhatjuk, amint a “védett” szimbólumok esetén a hatalom azonnal ugrik, de a “tűrt” magyar szimbólumok szabad prédává válhatnak bármikor. Ismét oláh támadás ért magyar helynévtáblát és rovásfeliratot.

(Rovás Infó)

Újabb provokáció Kovásznán

Piros-sárga-kékre festették le Kovásznán a város bejáratát jelző tábla magyar feliratát, valamint a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium falának egy részét egyelőre ismeretlen tettesek, a rendőrség nyomoz az ügyben.

kov_bThiesz János, a fürdőváros polgármestere a Krónika megkeresésére elmondta, kedden hajnalban fedezték fel, hogy az iskola oldalsó bejárata mellett, ahova a térfigyelő kamerák hatósugara nem ér el, másfél négyzetméteren lefestették a falat, ugyanakkor a város Sepsiszentgyörgy felőli bejáratánál a várostábla magyar feliratát, valamint a mellette levő rovásírásos kis székely kaput mázolták le.

Az elöljáró elmondta, értesítették a rendőrséget, a helyszínelés után fényképeket készítettek, majd maradéktalanul eltávolították a festéseket.

-Biztos vagyok benne, hogy nem kovásznaiak voltak az elkövetők. A helyi román közösség képviselőivel, a román önkormányzati képviselőkkel is beszéltem, és mindannyian elítélik a provokációt. A következő, vagyis a március végén esedékes tanácsülésen közös nyilatkozatot adunk ki, amelyben elítélünk minden olyan cselekedetet, amely a város magyar és román lakói között feszültséget szít? – fejtette ki Thiesz.

Elmondása szerint jelen pillanatban az iskolában és a városban is érezhetően békés, jó a hangulat, a magyarok és a románok közös frontot alkotnak azok ellen, akik megpróbálják összeugrasztani őket. A polgármester ugyanakkor leszögezte, a fürdővárosban sokan a turizmusból élnek, senkinek nem érdeke, hogy valaki visszamondja a gyógykezelést, mert attól tart, hogy etnikai feszültségek helyszíne a város.kovaszna

Mint megtudtuk, a kovásznai önkormányzat a festékes incidenstől függetlenül már korábban eldöntötte, hogy idén a város bejárataihoz és a főtéren is térfigyelő kamerákat szereltet a közbiztonság növelése érdekében. A városban – mint ismeretes – az utóbbi időben a Kőrösi Csoma Sándor Gimnáziumban próbáltak etnikai feszültséget kelteni, tavaly március 15-én román trikolór hajpánttal provokált egy román diáklány, idén pedig az iskola címerével ellátott világoskék egyenruha miatt keltett hisztériát a hivatásos feljelentő Dan Tănasă.

(Krónika.ro – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share