Kassa – egy másik Rovás

alt

A Rovás Polgári Társulás a 20-ik születésnapját ünnepli. Mivel is foglalkozik a felvidéki kulturális szervezet?

 

Rovás Akadémia

Gyakran bukkanunk e névre a rovásműveltség hírei után kutatva, de az elnevezés – még – nem az ősi írásműveltségünkkel foglalkozó intézményt takarja. Egyelőre.

A kassai székhelyű kulturális társaság most 20 éves, melynek alkalmából kiállíást is szervezett. Erről szóló cikküket ajánljuk a Rovás Infó olvasóinak figyelmébe. A társulásnak további sikereket kívánunk a munkában és várjuk az első olyan hírt róluk, amikor a rovásművészet lesz a Rovás aktuális témája.

(Rovás Infó)

A kiállítás megnyitójának szövege:

Idén ünnepli létrejöttének 20 éves évfordulóját a kassai székhelyű Rovás Polgári Társulás. 1994-ben három egyetemista alapítása révén, baráti asztaltársaságból nőtte ki magát művészeti társulássá, kezdetben még Rovás Új Értékrend néven. Ebből az asztaltársaságból ketten azóta már más irányba indultak, de Szabó Ottó festő-grafikusművész, az ötletgazda azóta is a Rovás elnöke és egyben motorja. 

A Rovás az egyéni értékrend három alappilléren nyugszik, úgy mint műveltség, elkötelezettség, felelősség. Ezek azok a tartószerkezetek, amelyek erősek a társulás tagjainál, ezekre építkezünk. Ha úgy tekintünk a Rovásra, mint egy szellemi műalkotásra, akkor azt kell mondanom, hogy működése, értékrendszere nem attól függ, hogy hányan tapsolják, sem attól, hogy ki mit gondol róla, hogy ki mit képzel, mit vél vagy feltételez. 

A kassai Rovás Polgári Társulás elsősorban a szabad művészetet és a független kreativitást kívánja preferálni. Szabad művészet alatt a semmivel nem korlátozott, független kreativitást értjük, amely nem bújik el a kortárs művészet kifejezés mögé. A szabad alkotótevékenység számunkra egy képzőművészeti irányzat vagy stílus abszolutizmusától való függetlenséget jelenti. 

A Rovás nevét sokszor tévesen a rovásírással hozzák összefüggésbe. Ám csak annyiban van köze ehhez az írásmódhoz, hogy a szervezet neve is a valamire rárótt vagy valamibe belerótt vonalra utal, mint a vizuális művészet legelemibb összetevőjére. 

Az 1994-ben létrejött csoport kulturális és képzőművészeti tevékenységet folytat, célja szellemi értékek létrehozása. Tevékenységével az értelmiséget szólítja meg, mivel ezzel a réteggel bánik a legmostohábban a társadalom. Elsősorban a művészetekre fókuszál, kiemelten a képzőművészetre, az irodalomra, a film- és színművészetre, valamint az intermediális törekvésekre. Szabad alkotótevékenységgel, kiállítások, workshopok és alkotótáborok szervezésével foglalkozik, valamint a képzőművészet, tárgyalkotó művészet, irodalom területén rendezett előadásokkal és szimpóziumokkal, továbbá web-dizájnnal, művészeti logisztikával, újságírással és kiadói tevékenységgel is. Tehetséggondozó programja keretében évente több csoportos és önálló kiállítást, szimpóziumot, workshopot, alkotótábort, továbbképzést és kurzust szervez különböző célcsoportoknak.

A fentebb felsorolt tevékenységek eléréséhez a Rovás Szabadakadémia programjai szolgálnak segítségül. Ezek többirányú tevékenységek. Az egyik közülük a 2004 óta működő, tehát idén 10 éves internetes folyóirat, a Rovart (www.rovart.sk), amely magyar?szlovák?angol nyelvű és ISSN kóddal ellátott, s ezáltal szakmédiumnak számít.

A Rovart létrehozása mérföldkőnek számított a Rovás életében, hiszen ennek az internetes médiumnak köszönhetően nagyon sok érdeklődő szerez azóta is tudomást a társulás munkájáról, nem beszélve arról, hogy ez egyfajta névjegye is a Rovásnak. Minden bizonnyal a Rovartnak is köszönhető, hogy a társulás 2010-ben Pro Cultura Hungarica díjat kapott.

… (folytatás)

(Rovart – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share