A legnépszerűbb rovás film

Egy-egy évforduló kapcsán érdemes megállni és visszatekinteni. A jelenkor rovás-forradalmának kezdetén volt vala egy japán kisfilm…

Rovástörténelemmé vált a japán kisfilm

Immár négy éve került adásba a Japán Állami TV rovás kisfilmje, amelynek magyar feliratos változata a legnézettebb rovásfilm lett a YouTube-on. Akkoriban még csak elindulni készült az robbanásszerű fejlődés a rovásműveltség területén, melynek eredményeit – egységes táblarendszer, könyvkiadás, technikai fejlesztések – ma már szinte a mindennapi élet velejáróinak tekintjük.

Viszonylag kevesen tudják, hogy a lendülethez a kezdeti energiák egy részét a távoli Japánból kaptuk. Az történt ugyanis, hogy a Japán Állami TV (NHK) politikai-gazdasági műsorkészítő stábja 2009 novemberében Budapesten forgatott, ahol helyi munkatársuk egyben a Rovás Alapítvány kuratóriumi elnöke volt. Sípos László a távol-keleti TV-seket megismertette a rovásműveltség kezdődő reneszánszával, és végül a stáb 1 munkanap hosszabbítás mellett döntött, s elkészítették azt a nyersanyagot, melyből 4 perces kisfilm készült.

Az eredeti változat az NHK reggeli “Jó reggelt Japán” (Ohajó Nyippon) c hírműsorában került adásba 2010. január 12-én.

A média működése

Sajnos a fősodratú médiába a rovásműveltség hírei még ma is nehezen jutnak be, kivéve ha valamilyen botrányról, vagy negatívan beállítható hírről van szó. Ezt a hírzárlatot sok esetben csak a külföldről érkező különleges eseményeknek van esélye áttörni – erre példa a japán kisfilm esete.

A Japánban leadott műsor hírértékénél azonban az volt nagyobb szenzáció, hogy a YouTube-ra feltöltött változatot egyre többen kezdték megnézni, és néhány hét alatt a legnézettebb rovás témájú tartalom lett a megosztón. Ezt sok médiamunkás úgy értette, hogy a YouTube-ot Japánból nézik több tízezren. Ezt már nehéz volt félresöpörni.

Inentől kezdve már maga a “japán” népszerűség lett a hír még tovább gerjesztve a nézettséget. S a kígyó bekapta a farkát 🙂

100.000 nézőn túl

A nézettség 2012 október elején átlépte a 100 ezres csúcsot, s azóta is nagyon sokan hivatkoznak filmre, annak képkockái beépülnek más mozgóképes alkotásba is (Origo kisfilm). A híradás ma már szinte történelem, de remélhetőleg készítése és népszerűségének története megmarad emléknek és jó példának.

(Rovás Info)

Kapcsolódó cikkek:

Share