Gidófalva – letakart feliratok

alt

Ha a latin-betűs magyar feliratok miatt éri támadás az önkormányzatot, akkor itt a gyógyír: rovással kell kiírni a községháza nevét!

 

Gidófalva: magyar felirat-mentesítés

Ha a kekezkedő hatalomnak nem tetszik, hogy ki van írva a Községháza szó magyarul, akkor a helyi lakosok könnyedék megkerülhetik a paragrafus-vitézeket. Székely-magyar rovást kell használni. Ugyanis, amíg nincs a nemzeti szabványba (Román szabvány) emelve a rovás, jogilag nem is létezik … 🙂 … és vele készült felirat nem több díszítőmintánál, miáltal okafogyottá válik a kétnyelvűségi mizéria.

Mivel Gidófalván van rovásos üdvözlőtábla, nem okozhat gondot a megértésben, ha az épület homlokzatára is eképpen rónák fel a betűket. Aki pedig eddig nem ismerte, most majd megtanulja.

alt

Gidófalva rovásos üdvözlőtáblája (Isten hozott – rovással is) (kép forrása)

alt

Gyászkeretes letakarás (Albert Levente felvétele)

alt

“Községháza” felirat megoldás: rovásfelirattal (tervjavaslat!)

 

Gyászkeret alatt a magyar feliratok (Gidófalva) (3szek.ro)

Fekete keretes, fehér vízhatlan vászonnal takartatta el Berde József, Gidófalva polgármestere két középületen a magyar feliratot. Az elöljáró lapunk érdeklődésére közölte, a kormánymegbízott támadása és az Országos Diszkriminációellenes Tanács felszólítása nyomán vetett véget ily módon a cirkusznak. A prefektus a Czetz János-emléktáblába is belekötött.

A polgármesteri hivatal (felvételünk) bejárata fölötti Községháza és a szomszédos épület homlokzatán az Erdős Gábor Mű­velődési Ház – Gidófalva feliratot takarták el. Berde József elmondta, Du­mitru Marinescu prefektus múlt év végén felszólította, tüntesse el az egynyelvű feliratokat. Ezt nem tette meg, és a kormánymegbízott pert indított a megyei törvényszéken, s meg is nyerte. Fellebbeztek, s az ügy átkerült a brassói táblabíróságra. Ott tárgyalásra még nem került sor. Párhuzamosan a Diszkri­minációellenes Tanács is felszó­lította az egynyelvű felirat eltávolítására. A polgármester magyarázza, nem történt egyéb, mint az 1904-ben emelt épületen a restaurálás során az eredeti Községháza feliratot is helyreállították. Az egykori gidófalvi lelkészről elnevezett művelődési otthonon ott állt egy fehér bádogtáblán, Erdős Gábor Mű­velődési Ház – Gidófalva, senki szemét nem szúrta. A felújítás során nem a régi bádogtáblát tették vissza, hanem újonnan kiírták ugyanazt, ami évtizedeken keresztül senkit nem zavart. Most azt akarta, hogy legyen vége a cirkusznak, és eltakartatta az inkriminált feliratokat, magyarázza az elöljáró, hozzátéve, ha változik a helyzet, ismét felfedik azokat.

A polgármester még közölte, a prefektus belekötött a községházán levő két márványtáblába is egynyelvűségük miatt. Egyik a község nagy szülöttének, Czetz János tábornoknak állít emléket, a másikat testvértelepülésük, Nagyvázsony önkormányzata állíttatta 2000-ben a magyar millennium és a testvérkapcsolat tiszteletére, és egy Kölcsey-idézetet tartalmaz.

Berde József nem hiszi, hogy az egykori kolléga, Előpatak volt polgármestere önként intézi e támadásokat, úgy véli, ő csak báb a sakktáblán, mások irányítják.

(3szek.ro – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share