Velencei Biennálé: nincs rovás

alt

Örvendetes, hogy a 2014-es Velencei építészeti Biennálé installációs pályázatai között felbukkant a rovás témája is. De mindjárt ki is rostálták.

 

Rovás Infó vélemény

A bírálóbizottság Kázmér Sándor rovásjeleket is felhasználó pályaművének “leegyszerűsítő és didaktikus jellegét hiányosságként értékelte”. Persze ha liberális művész alkotott volna valami hasonlót, akkor azt úgy hívnák, hogy “minimál-art”. Érvként pedig elfogadhatatlan a tudományos és laikus szféra közti vitára fogni azt, miért is nem vállalhatja fel Magyarország, hogy a nemzetközi építészeti kiállításon megjelenjen a magyarságra jellemző írás is. Ha már valakinek ez egyáltalán eszébe jutott… 

Azonban a pályázó elkövette azt a hibát, hogy nagyon szűk forrást használt, ahogyan irodalomjegyzékként (ahonnan a rovás és a magyar épület kapcsolatát meríti) is csak két szerzőt említ. Bodnár Erikát (Színia) és Bíró Lajost, amellyel borítékolható az elutasítás, de legalábbis az erős módszertani kritika. Egy szakszerűbb rovás szakirodalommal, illetve megfelelő építészettörténeti előképekkel alaposabb és elfogadhatóbb pályaművet lehetett volna készíteni – de ez már legyen a jövő pályázóinak szóló figyelmeztetés.

Velencei Építészeti Biénnálé – 2014 (építészfórum.hu)

2013. október 8-án hirdette meg Gulyás Gábor nemzeti biztos a jövő évi Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonjában rendezendő kiállítás megvalósítására kiírt pályázatot. A bírálóbizottság tagjai voltak: Gulyás Gábor (esztéta, miniszteri biztos, a Velencei Biennále nemzeti biztosa), Boros Géza (művészettörténész, az EMMI Művészeti Főosztályának helyettes vezetője), Ferencz István (Kossuth-díjas építész, az MMA Építőművészeti Tagozatának vezetője), Finta József (Kossuth-díjas építész, az MMA és az MTA rendes tagja), Markó Balázs (építész, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának intézetvezetője), NagyTamás (Ybl-díjas építész), Pásztor Erika Katalina (építész, médiaművész, az Építészfórum főszerkesztője), Sáros László György (Ybl-díjas építész, az MMA tagja, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke).

A pályaművek postára adási határideje 2013. december 8. volt. Összesen húsz érvényes pályázat érkezett be. Korábban soha ilyen sokan nem kandidáltak a világ egyik legjelentősebb építészeti seregszemléjének tartott biennále magyar részvételére kiírt pályázaton. A projekt-terveket a szakmai testület értékelte és a pályázók többségét 2013. december 17-én és 19-én személyes prezentáció keretében is meghallgatta. A beadott pályaművek kiemelkedően nagy számát a bírálóbizottság jelentős eredménynek tartotta – azzal együtt, hogy a projekttervek között több olyan is akadt, amelynek a színvonala elmaradt a biennále szakmai presztízse által indokolttól. Bár a kiírásban ez nem szerepelt kritériumként, a beadott pályázatok túlnyomó többsége közvetlenül kívánt reagálni a főkurátor, Rem Koolhaas koncepciójára.

Alapos megfontolást követően a bírálóbizottság konszenzusos javaslatot tett, a nemzeti biztos ezt elfogadva Jakab Csabát és Márton László Attilát kéri fel arra, hogy Építés – Az építés folyamata, ember- és közösségformáló ereje, hatása az épített környezetre című pályaművüket valósítsák meg 2014-ben a velencei magyar pavilonban.

(…)

alt

Kázmér Sándor Ferenc pályaművének címlapján a Himnusz részlete rovással 
Kölcsey neve hibásan: Kölcsely

Kázmér Sándor Ferenc Őrizzük a lángot

Kázmér Sándor Ferenc Őrizzük a lángot című pályázata nem kevesebbre vállalkozik, mint a magyar nyelv eredetének, ősi hagyományának felidézésére, a magyar nemzeti építészet logikai rendszerének, jelképrendszerének levezetésére és értelmezésére, valamint a múlt és a jelen építészeti szokásainak összevetésére. A pályázó szerint anyanyelvünk olyan komplex dolog, amit a csillagok leképezéséből kaptunk, így a székely-magyar rovásírás is a csillagok leképezéséből keletkezett. Ezért a tervezett kiállítás kiindulópontja egy talajra vetített csillagrendszer. Az installáció része a székely-magyar rovásírás egyes jeleinek falra helyezett, kétdimenziós bemutatása, mintegy a térben elhelyezett makettek alapjaként. A makettek a SZERKESZET (szerkezet) kifejezés rovásírásos képét jelenítik meg. Az egymáshoz kötött rovásírásjelek egy oktaédert alkotnak. A pályázó szerint a látogató a makettek között sétálva megértheti az ősi magyar szimbólumok szerepét és beépülését építészeti hagyományainkba. A zsűri nem osztotta ezt az ambiciózus elképzelést, s anélkül, hogy állást foglalt volna az akadémikus tudomány és a laikus tudományosság közötti koncepciók vitájában, a pályázat leegyszerűsítő és didaktikus jellegét olyan színvonalbeli hiányosságként értékelte, amely okán nem javasolta a kiállítás megrendezését.

Mindegyik pályázat megtekinthető a www.velenceibiennale.com oldalon.

(építészfórum – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share