Rovásos hun szíjvég?

alt

Az internet világában kering a “hun ima”, amelynek eredetijét csak a népmesei hősök látták. A kijevi rovásfeliratos szíjvég és társai.

A kijevi kamionos esete a postáskisasszonnyal

A “legenda” főleg a világhálón terjed lánclevelekben és a gombamód szaporodó önjelölt “őstörténész” blogokon, de már nyomtatott formában is viszontláthatjuk a hoax-ot, pl. a székely-magyar rovást “kihalt magyar rúnaként” félreszabványosítók magyarországi propagandistája, Szondi Miklós révén. Természetesen ezekből a bulvár sci-fikből éppen a lényeg hiányzik. Hát sehol sincs meg a képe, de legalább a rajza annak a bizonyos szíjvégnek? No, de magáért beszél a mese felvezetése is, miszerint a Magyar Nemzeti Múzeumban 1964-ben (!) a postabontó kisasszony lefordíttatja a rovásszöveget amit a Kijevben járt kamionostól kapott. 🙂

Egy valódi “hun ima” felbecsülhetetlen értékű nyelvemlék lehetne – ha létezne. Azonban a “dák piramisépítők” utódaival versengő kamu csak arra alkalmas, hogy hiteltelenné tegye a valós rovásműveltségünket, annak igazi történelmét. Talán nem  is véletlenül…

(Rovás Info)

Határtalan idiotizmus (e-nyelv.hu)

Az interneten körbe-körbe járnak különféle, tudatosan félrevezető, hamis dokumentumok állítólagos eltitkolt őstörténetünkről.

Rendszerint könnyen fölismerhetők, sokan cáfolták is már ezek valódiságát. Mégis komoly emberek is továbbküldik, és megkérdezik: lehetséges? Bemutatjuk az egyik ilyen orbitális hamisítványt, amely kilométerekről jelzi komolytalan voltát. A nekünk elküldött szöveget eredeti helyesírásban adjuk közre.

Magyar Himnusz Kr.u. 410-ből

Nagyon ajánlom ezt a kúltur kincsünket,mindenkinek meg kell ismerni, Ugye hogy hasonlít a Miatyánk-hoz? Így már talán kitalálható, hogy kiknek volt érdekük titokban tartani a 410-ben keletkezet imádságot, mint ahogy őseink származását, nyelvét, hitét és Kárpát-medencei ősiségünket is. Tényleg nagyon szép .

URUNK ISTENÜNK

Kr.u.410-460 keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva: a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött Hun övvereten, szíjvégen lévő rovásírásos ima gyönyörű. Nem tudom, hogy tudtok-e róla, hogy a szíjvégen talált rovásírásos szövegmegfejtésére Magyar rovásírás szakértőt-nyelvészt kértek fel!!! Előlünk, mégis mindenáron eltitkolták, amíg lehetett. Istennek hála ma már nem lehet szinte semmit titokban tartani!! Érdekesség, hogy az 1960-as évek elején szintén KIJEVBEN ((amiről ma már tudjuk, hogy Árpád nagyapja, Álmos őse, ÜGYEK fejedelem, alapította, építette szabír-magyar-várost, híres szabír kovácsiparával. Ott készültek a csodálatos Magyar szablyák. Régészeti feltárás során a Magyar hegyen találtak 9000 darab rovásírással teleírt pergamenpapírt tökéletes állapotban!!!! A kutató régész Armatov akadémikus az egészet elküldte futárral a Magyar Tudományos Akadémiának úgy gondolván, hogy mi vagyunk a megfejtésében illetékesek!!! Őt száműzték Szibériába!! A 9000 darab pergament pedig szőrén, szálán eltűnt!!! Mai napig semmit nem tudni róla!! A finnugristák hallgatnak (vagy lapítanak, mint az a bizonyos a fűben). Ma már kideríthetetlen, hogy megsemmisítették, vagy csak eltüntették, nem tudni. Talány, kinek, illetve kiknek állt az érdekében???? Óriási, pótolhatatlan veszteség, mert minden bizonnyal, hatalmas és teljesen autentikus információs tömeg állna rendelkezésünkre.A HAZATÉRÉS vagy HONVISSZAFOGLALÁS előtti, alatti és utáni időkből. S még mennyi minden van, amit eltitkolnak, vagy éppen megsemmisítenek előlünk.Visszatérve az imához: gyönyörű!!! Nemhiába, mondták a GÖRÖGÖK, hogy a szkíták- hunok – magyarok tudnak a legszebben imádkozni ISTENÜKHÖZ!!!!

URUNK ISTENÜNK
BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.
ELŐTTÜNK SZENT NEVED,
TÖRVÉNY AKARATOD.
MINDEN NAPUNK GONDJÁT,
MAGADON VISELED.
BŰNEINKET, MINT MÁSNAK,
NEKÜNK ELENGEDED.
TE KEZED VEZET
KÍSÉRTÉSEKEN ÁT, S
LEFEJTED RÓLUNK
GONOSZ JÁRMÁT.
TIÉD A NAGYVILÁG
ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,
MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,
LEGYEN MINDÖRÖKRE

Küldjétek tovább, ismerjék meg minél többen!

Légy szíves feltétlenül küldd tovább?

Ha egy ilyen szöveget kapunk, akkor a következőket kellene figyelembe venni:

  • Ki a küldő? (ez nyilván egy ismerős)
  • Ki a forrás? (ez nem derül ki)
  • Miről árulkodik a szöveg első olvasásra? (primitív megfogalmazásmód)
  • Milyen konkrét tényekre utal? (Kijevi Nemzeti Múzeum, Magyar-hegy, 9000 pergamen rovásírás, Armatov akadémikus, MTA)

Ezek közül néhány azonnal ellenőrizhető, néhány pedig utánajárással. Az utánajárás természetesen nem várható el egy átlagos olvasótól. De nem is annyira szükséges, ha föltesszük a következő kérdéseket:

  • Milyen szövegről van szó? (Urunk Istenünk címmel egy ima, a Miatyánkhoz hasonló)
  • Milyen nyelven van? (mai magyar nyelven)
  • Itt érdemes megállni. Egy szöveg a Kr. u. 5. századból mai magyar nyelven. Vagy esetleg fordítás, esetleg mai magyarra átírás?
  • És akkor hol és milyen az eredet?

Ezek a lényeges kérdések, erről azonban egy szó sincs. Nem érdemes tovább töprengeni és komolyan venni. És mégis sokan komolyan veszik, továbbküldik, hátha?

Vajon mi lehet a szándékuk azoknak, akik ilyen szövegeket gyártanak? Lehet, hogy komoly szándékuk a nemzeti érzés ébresztgetése, de ezzel éppen az ellenkezőjét érik el. Lehet, hogy átverés az egész, azt karikírozza valaki, hogy ilyen idiotizmusokra képesek a tudománytalan elmék. Ha bárki egy ilyen szöveget továbbküld, ezt a célt szolgálja.

(e-nyelv – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share