Büntetés a rovás?

alt

Rendetlen gyerek, lökött szülő, hülye firkászok… Egy eset, ami csak és kizárólag Abszurdisztánban történhet meg. Idegen nyelvre nem fordítható.

 

Negatív hungarikum

Ezt a kategóriát is törénybe kellene iktatni, mert igény és lehetőség is bőven lenne rá! A tegnapi napot a Rovás Infó a Kárpát-gödör egyik tipikus történetének bemutatására (1, 2) szánta. Annak a pécsi napközis tanárnak az esetére, aki próbált valami a “Való világ” színvonaltól eltérő pedagógiai eszközt használni.

Nos, a gyerek véleményét nem tudjuk, de az kiderült, hogy szegényt a rovás-büntetésen túl is veri a sors, annak alapján, amit a T. szülők rubrikába írandó hozzátartozók hisztiztek.

Azok a “kedves” szülők

Az egyik kisfiú szülei éppen ezért nem jutottak levegőhöz sem, amikor az eset kiderült: meggyőződésük, hogy egy nyolcéves kisfiúnak semmi köze a politikához, kiváltképp az iskolában.

“Éppen a fiam táskáját pakoltam ki, amikor a kezembe került a fénymásolt lap. Amikor megkérdeztem tőle, hogy ez mi, annyit tudott mondani, hogy ezt kapták büntetésül az egyik osztálytársával a napköziben, mert rángatták egymást” – mondta a lapnak az egyik édesanya.

Hát bizony bojzasztó, kérem szépen, bojjzasztó!

Már mint nem a rovásírás, hanem a náci-fasiszta szülői terror, hogy az előítéletes és nemi-sovinizmusban szenvedő “édesanya” fiam-nak merte nevezni az ivadékát. Annak a gyereknek nem csak politika- és kultúra mentes fiatalkorhoz, valamint totális elhülyüléshez van alkotmányos joga, de a nemi identitásának eldöntéséhez is … majd ha felnő. Szegény “fiút” iszonyatos trauma érthete, hiszen a külső nemi jegyek alapján ráerőszakolt szerep miatt bizonyára elnyomásra került a benne szunnyadó homo- és transzszexuális, leszbikus, queer, hermafrodita ÉN.

Büntetésből írassák le a szülőkkel az összes liberális devianciát – rovással!

No, de az iskola…

Az ősi székely-magyar betűírást, rovást kellett gyakorolnia hétfőn büntetésből az egyik pécsi általános iskolában két másodikos gyermeknek, mert előtte ?rángatták egymást? – írja a Bama.hu hírportál.

A sajátosnak mondható büntetést a napköziben, információink szerint a Belvárosi iskolában alkalmazta egy fiatal helyettesítő tanárnő. A szülők viszont felháborodtak, mert szerintük nem az életkoruknak megfelelő feladatot kaptak a gyerekek, s úgy vélték, a manapság jellemző, sajnálatos politikai töltete miatt az sem szerencsés, hogy épp rovásírást gyakoroltattak.

Páva Péter, a Klebelsberg központ pécsi tankerületi igazgatója azt mondta: a pedagógus szakmai választási szabadságába tartozik a nevelés-oktatás eszközeinek megválasztása, a pedagógiai, módszertani gyakorlat és elvek figyelembe vételével. Az esetet az intézményvezető kivizsgálta. A pedagógus a gyermekeket játékos feladatként A rovásírás ábécéje című könyvből kimásolt feladattal akarta lekötni. Az iskola visszautasítja, hogy az esetnek bármilyen politikai töltete lenne, hisz a rovásírás 5. osztályos tananyag. Az viszont lehet, hogy az érintett kolléga nem a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelően választotta meg a feladatot.

(Válogatás a fősodorból – véleményezve)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share