Új betű az angol ábécében?

alt

Az angol ábécében most is vannak érdekes, kevesbé ismert jelek. Úgy tűnik, hogy hamarosan bővül a lista. Az írás fejlődése.

Haladó hagyományőrzők és önpusztító maradiak

A világ változik, de vannak állandó értékei és törvényei. Ez a látszólagos ellentmondás végigkíséri a fejlődés történetét, melyet a legtöbb esetben a két szélsőség hangoskodása kísér. Vannak ugyanis a mindent felrúgni vágyó és vannak a valamiféle kiragadott “ősiségre” hivatkozó öntörvényűek, akik kivétel nélkül saját vélt vagy valós érdekeik áterőszakolása céljából választják az előbbi, vagy utóbbi módszert.

Nemzeti írásunk a székely-magyar rovás történetét is ilyen csoportok torzsalkodása övezi, ahol egyes csoportok l’art pour l’art módon kinevezett “ős-rovás”-t próbálnak bálvánnyá emelni és vannak – amúgy néha tényleg zseniális – újítók, akik valami egész más írást fejlesztenek ki a rovás nevében és a rovás helyett. A helyes út – illetve utak – azonban most is középen találhatók, hiszen a rovás korszerű, mindennapi használata újra és újra válaszút, megoldandó feladat elé állítja az írás funkcionális használóit. A lehetséges megoldásokhoz kísérleteket, próbálkozásokat kell tenniük, s ebben a kudarcokban és vargabetűkben is bővelkedő folyamatban nem a régi megoldások kritikátlan utánzása lesz segítségükre, hanem annak megértése, hogy az elődök által sikeresen végrehajtott változtatások, újítások mögött milyen alkotó gondolat lakozott.

Csak gondalatébresztőként jegyezzük meg, hogy míg pl. Lengyelországban, Oroszországban, Koreában – és minden normális helyen az összes lehetséges betűt megvédik, illetve a világ legnagyobb ABC-iben, mint a kínai, japán és most az angol, a jelek karbantartásától, megújításától sem riadnak vissza, addig Magyarországon még a létező és történelemmel rendelkező rovásjelek kiirtását is megpróbálja néhány kultúrpolitikai kalandor.

(Rovás Infó)

Új betűért lobbiznak az angol ábécébe (Index)

Az ausztrál restaurátor Paul Mathis egyetlen betűvel helyettesítené a “the” angol névelőt, ennek érdekében idáig 38 ezer dollárt fektetett a szimbólum kifejlesztésébe. A megrajzolt ligatúra a t és a h betűk összevonásából született, leginkább a szerb ?-re hasonlít.

Mathis azt szeretné, ha találmánya lenne az angol ábécé 27. betűje. Az “és”-nek is megvan a saját jele, pedig az csak az ötödik leggyakoribb tszó az angolban, érvel. Itt az idő, hogy megadjuk ugyanezt a tiszteletet az “az”-nak is – mondta.

Az “és” ligatúrája (&), ami nem más, mint a latin “et” e és t betűjének nyomdai összevonása, és valamikor valóban része volt az angol ábécé: az iskolai memorizáló kántálások végén a z után emiatt kellett sokáig “and”-et mondani.

A középkorban a kódexmásolók nagyon sok hasonló ikerbetűt használtak, egyrészt, hogy munkát takarítsanak meg, másrészt, hogy a sorokat megfelelően ki tudják tölteni. A ligatúrákat általában kétféleképpen hozták létre: a betűket egymásba tolták vagy ívvel kötötték össze.

Mathis szerint egyszerűsége miatt az új szimbólumnak az sms-ezők és a twitterezők is hasznát látnák. Amíg sikerül meggyőznie a mobilgyártókat és klaviatúrafejlesztőket, ezzel az appal felteheti a gépére az új betűt – írja a Daily Telegraph.

Angol nyelvű kampányvideó a – (the) ligatúráért

(Index.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share