Rovást a vendégkönyvbe!

alt

A múzeumok vendégkönyveit a kiállításszervezők is elolvassák. Ön is rójon bátran a vendégkönyvekbe! Frissítve!

 

Nyeregbe!

(…) 
Mindezek után, elsőként lássunk néhány általánosítható adatot, illetve statisztikai kimutatást a Nyeregbe! című kiállítás két vendégkönyvből, összesítve! Összesen 1.747 bejegyzés született az alábbi tartalmi és formai jegyek alapján:

– magyar nyelvű, egyszavas bejegyzés, illetve névaláírás: 648
– magyar nyelvű, több szavas, mondatos bejegyzés: 453
– idegen nyelvű bejegyzés, illetve névaláírás: 611
– rajzos bejegyzés: 30
– rovásírásos bejegyzés: 5

Nézzünk további számokat és összefüggéseket! A kiállításnak összesen 27.500 látogatója volt a 148 nyitva tartási napon. Tehát a látogatók 6,35%-a tett valamilyen beírást a vendégkönyvbe. Az aktívak száma tehát 10% alatt van, de ennek az aránynak a megítélése (összevethető adatok hiányában) kérdéses. Tehát a napi átlag 182 látogatóból hozzávetőleg 11 fő jutott arra az elhatározásra, hogy rövidebb vagy hosszabb bejegyzést tesz a vendégkönyvbe.

A bejegyzések általában egyediek és többségük komolyan vehető, illetve veendő. Akkor is, ha vannak sematikus szövegek, és megfigyelhető, hogy egyes – föltehetően csoportos, diák látogatótól származó – beírások egymás vonzásában fogalmazódtak meg. Szükségesnek érzem megemlíteni, hogy nyomdafestéket nem tűrő, obszcén bejegyzés nem fordul elő a két vendégkönyvben. Ezt kifejezetten örvendetes ténynek tartom.

(…)

(magyarmuzeumok.hu – eredeti cikk)

Olvasónktól kaptuk

Ma a túronyi Árpád-kori templomban jártunk, aminek vendégkönyvébe én is rovással írtam (korábban is szoktam máshova, nem a tegnapi cikk adta az ötletet 🙂 ), de ami ennél is örvendetesebb: ahol éppen nyitva volt a könyv, ott már egy korábbi rovásos bejegyzést is találtam! Tehát annyira nem is ritka ez. Küldök róla egy képet

alt

Rovás bejegyzések a Túronyi Árpád-kori templom vendégkönyvéből (2013.12.29)

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share