Rovás – rossz reklám

alt

A nemzeti írásunkkal készített tartalmak, könyvek és játékok egyre sokasodnak, igen széles minőségi skálán. A Nyest.hu egy színvonaltalan példát választva rohan ki nemzeti könyvesboltok ellen.

 

Nemzeti könyvesbolt – káros termékek háza…

Fejes László, a Nyest törzspublicistája “őszinteségi rohamában” a megélhetési szélsőbal-lib bulvárszintjére süllyedt egy rovást oktató kártyajáték kapcsán – így a karácsonyi ajándékvásárlás előtt. Bizonyára nem véletlen…

Azonban, ha csak – az amúgy nem ritka – silány tartalom és minőség ellen emelt volna szót, akár elfogadható is lehetne a véleménye, de az ideológiai alapon és érvek nélkül történő általánosító agit-prop beszólását viszont azon nyomban bolgárgyörgy-díjjal jutalmazhatjuk.

Fejes szerint ugyanis az ún. nemzeti könyvesboltok “elsődleges célja a szellemileg káros termékek forgalmazása”.

Egyébként WTF is Fejes elvtárs és miért engedik trollkodni egy nyelvészeti szaklapban???

(Rovas Info)

 

Őseink írása (Nyest.hu)

A székely írás modernizált változatai között nincs olyan nagy különbség: ha az egyiket megtanuljuk, a másikkal is el fogunk boldogulni. És miért ne tanulnánk meg, ha játszva megtehetjük? A nyest utánajárt, hogy mivel lehet elütni a karácsonyi szünet hosszú üres óráit.

Számunkra a véletlenek összjátéka folytán derült ki, hogy létezik olyan társasjáték, mely a székely írást (leánykori nevén rovásírást) tanítja játékos formában. Bár nem hisszük, hogy a székely írás ismerete valamiféle kötelező magyarságteljesítmény lenne, úgy véljük, megismerése és használata szórakoztató hobbi lehet, így elhatároztuk, hogy kipróbáljuk.

Az Őseink írása az úgynevezett ?nemzeti könyvesboltokban? szerezhető be. A nemzeti könyvesboltok a nemzeti dohányboltokhoz hasonlóan káros termékek forgalmazására rendezkedtek be, ám ezek a termékek nem a testi egészségre, hanem a szellemre károsak. Természetesen nem akarjuk azt állítani, hogy a nemzeti könyvesboltok kizárólag áltudományos műveket és szennyirodalmat forgalmaznak – itt is előfordulhatnak értékes kiadványok, ahogyan a nemzeti dohányboltokban is találhatunk egészséges gyümölcsleveket vagy színvonalas magazinokat. Elsődleges céljuk azonban a káros termékek forgalmazása.

(Nyest.hu – eredeti cikk)

Játékbemutató

altA fenti cikk folytatásában az Őseink írása nevezetű oktató kártyajáték “kritikája” olvasható, melynek szakmai érvei többségükben megfelelőek. A kérdés csak az hogy miért pont ezt a színvonaltalan és hibás változatot kellett kiválasztani a Nyest-nek annak ellenére, hogy a piacon megtalálható több, hozzáértők által készített magasabb minőségű megoldás is?

A válasz egyszerű, a cél nem a népszerűsítés volt!

Hiszen a szerző által feltett – amúgy jogos – szakmai kifogásokra minden választ megadó, helyes rováskártya változatra csak egy példa a Rovás Alapítvány által készített és kiadott többcélú oktató-kártya.

 

Rovás-kártya - Védett magyar madarak

Rumi Tamás – Sípos László:

Rovás-kártya 1. Védett magyar madarak

Készségfejlesztő rovás-kártya

 

Játék kicsiknek és nagyoknak, tanulás és készségfejlesztés egyidőben. A rovás- és a latin betűk, színnel megkülönböztetett magán- és mássalhangzók, valamint a védett magyar madarak elsajátításához.

Ebben a kártyában nem csak a latin betű és a rovásjelek párhuzamos tanulása lehetséges, de kártya feliratai is következetesen a két írásrendszert alkalmazza. Mégpedig a korszerű rováshasználatnak megfelelően a teljes magyar ABC-vel, így a DZ DZS, valamint az – idegen eredetű szavakon túl – a középkori magyar helyesírás ma is alkalmazott eseteihez szükséges X, Y, Q, W betűket is.

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share