Rovás és sakk

alt
Írásműveltségünk kapcsolata a tudománnyal, művészetekkel és a szellemi sportokkal még sok feltáratlan érdekességet rejt.
 
 
Rová-sakk c. kiállítás

Érdekes rendezvény megnyitóját ajánljuk olvasóinkbank Szigetszentmiklóson. A rovásműveltség és az egyik legismertebb szellemi sport, a sakk összefüggéseibe kaphatunk pebillantást.

  • Helyszín: Városi Könyvtár – Városi Galéria
  • Megnyitó: 2013. december 20. 17:00 óra
  • Nyitvatartás: 2013. december 20-tól január 31-ig
 
Nádasdy András szigetszentmiklósi képzőművész kiállításának megnyitóján közreműködnek a Szigetszentmiklósi Sziget Színház művészei. A kiállítást megnyitja: dr. Feledy Balázs művészeti író

Koncepció

Rovasakk--c-kiallitasKorai munkásságára jellemző az emberrel és a természettel, valamint a környezettel kapcsolatos örökérvényű igazságok megvil-ágítása. Alkotásaiban megpróbált rámutatni arra, hogy milyen világban élünk, hogy mi zajlik körülöttünk. Hatással van munkáira a mozi világa.

Érdekli, hogy a moziplakát egymásra ragasztásával, és annak megtépésével egy különleges absztrakció alakulhat ki színben, formában egyaránt, közben a moziplakát elveszíti a filmhez készült mondanivalóját. Az olaj és a víz kölcsönhatása, a színek, formák, fények, hangok rezgéseinek, a falak rétegző-déseinek együtthatása foglalkoztatja.

Alkotásain keresztül szeretné érzékeltetni, hogy a fizikai anyag, a kép, a maga kétdimenziós megjelenítésével a hozzátársított idegen jelenség, a hozzá rendelt nem természetes fény segítségével mélységet nyer, térben megsüllyed vagy kiemelkedik. Így egy háromdimenziós hatást érhet el. Ezeknek az alkotásoknak a megvalósításához a modern technika ad neki lehetőséget a tökéletesebb kifejezhetőséghez, persze a hagyományos eszközök nélkülözhe-tetlensége mellett.

Újabb munkáiban a magyar rovásírás, mint ősi jelrendszer, és a sakk, mint ősi játék jelenik meg, és válik örökérvényűvé. Formát a bábuk egyszerűsége, a tartalmat a sakk szabálya vizionálja. Mind a két eset a szellemiségen és a logikán alapszik, és ebben válik egységessé maga a mű.

A filozófia egy művészeti elv, alkotói módszer, egy korokat és kultúrákat összekötő játék talán a jövő szelleme, vagy, ahogy vallja, számára egy esztétikai értékrendre fókuszáló, a mai korral együtt lüktető új plasztikai nyelvre tett kísérlet, és e köré szerveződő művészeti elképzelések végtelen sokasága.

A belépés díjtalan.

(Szigetszentmiklós.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share